Hejtman Šulc představil kampaň uvedenou kontroverzními plakáty

Ústí nad Labem - Lídr ODS ve volbách do zastupitelstva Ústeckého kraje, hejtman Jiří Šulc, dnes představil pokračování kampaně, kterou uvedly plakáty s nápisem Makejte, gadžové, ať se máme líp. Před několika dny se objevily na Ústecku a Mostecku. Podle Šulce je kampaň zaměřená proti zneužívání sociálních dávek. Plakáty kvůli možnému rasistickému podtextu prošetřuje policie.

Na dnes vyvěšených plakátech nápis Makejte, gadžové, ať se máme líp zůstal. Vedle něj jsou pak hesla: Stop zneužívání sociálních dávek, Pro peníze do práce, Pro pomoc na úřad.

Podle Šulce není kampaň rasistická, protože není zaměřena proti žádné etnické skupině. Tvrdí, že směřuje proti lidem, kteří zneužívají sociální dávky. Při dnešním představení kampaně uvedl čísla, podle kterých se v Ústeckém kraji ročně vyplatí na sociálních dávkách kolem devíti miliard korun. „Podle odborníků ze sociální oblasti je zhruba 10 až 30 procent dávek zneužíváno,“ dodal.

Podle Jaroslava Foldyny a Oldřicha Bubeníčka, krajských lídrů ČSSD a KSČM, se ODS k podobné kampani uchyluje proto, že již nemá voličům co nabídnout. „Jiří Šulc vsadil na poslední věc, která mu zbývá. Brnká na strunu xenofobie,“ prohlásil Foldyna. Nepříliš nadšeně vítá aktivity svého stranického kolegy i první místopředseda ODS Pavel Bém: „Jestli je to ta nejvhodnější forma, nevím,“ prohlásil.

Šulc dnes připomněl zavedení výplaty části sociálních dávek prostřednictvím stravenek v Litvínově od března letošního roku. Tvrdí, že bylo velmi účinné, protože zatímco v březnu se ve městě vyplatilo přes pět milionů korun na sociálních dávkách, na konci srpna to bylo téměř o dva miliony méně.

Od ledna příštího roku by měly být v Litvínově zavedeny i čipové karty pro žadatele sociálních dávek. Lidé za ně budou moct nakupovat věci základní potřeby. Sociálním pracovníkům by měly karty umožnit důslednější kontrolu využívání peněz, popřípadě povolení a zablokování výběru hotovosti kartou z bankomatu.

Plakáty kritizují i neziskové organizace 

Šulcovy plakáty kritizují i neziskové organizace, které spolupracují s Romy. Navíc by si podle nich měla ODS zamést před vlastním prahem - v ústeckých Předlicích místní podnikatel pronajímá načerno nezkolaudovaný dům. Stovka lidí pak bere příspěvky na bydlení, ačkoliv na ně podle zákona nemají nárok, protože nebydlí v bytových jednotkách. Na případ upozornila Česká televize už před rokem. Ústecká radnice vedená primátorem Jiřím Kubatou (ODS) nedala podnikateli, který si černým pronájmem přijde až na dvě stě tisíc korun měsíčně, ani pokutu.

Jaroslav Foldyna
Zdroj: ČT24