Vláda chce příští rok poslat do Afghánistánu více vojáků

Praha - V příštím roce by v zahraničních misích mohlo působit více než 1 386 českých vojáků. Návrh ministerstva obrany dnes schválila vláda. Plán zároveň počítá s tím, že na zahraniční mise by putovalo 2,4 miliardy korun. Posílení by se měl dočkat hlavě provinční rekonstrukční tým v afghánském Lógaru. Právě tam dnes bylo zraněno sedm Čechů, z toho jeden středně těžce.

S návrhem, který počítá s navýšením vojenského kontingentu v Afghánistánu o dvě stě mužů, musí ještě souhlasit parlament. Podle premiéra Mirka Topolánka je jasné, že ČR nemůže být účastna v mnoha
misích. „My se postupně stahujeme z Iráku, budeme účastni ve dvou velkých misích, to je v Kosovu a Afghánistánu,“ vysvětlil premiér. „Toto číslo (1 386) nemusí být univerzálně naplněno,“ prohlásil první náměstek ministryně obrany Martin Barták.

Asi deset civilních odborníků v afghánském Lógaru v současnosti hlídají dvě stovky vojáků. Příští rok by jich mohlo být až 330. Celkem by mohlo v Afghánistánu pracovat až 745 českých vojáků. Pro letošní rok parlament schválil působení maximálně 415 osob.

Česko chce příští rok do Afghánistánu poslat také tři vrtulníky Mi-171Š, které doprovodí až 120členný personál. V plánu je také působení dělostřeleckého vyhledávacího radiolokátoru Arthur, o který by se mělo na letišti v provincii Kandahár starat 45 vojáků.

Čeští vojáci by i příští rok měli působit v několika pozorovatelských misích. Nově by se měli tři čeští vojáci zapojit do dozoru nad dodržováním mírové dohody mezi Egyptem a Izraelem na Sinajském poloostrově.

  • Český provinční rekonstrukční tým autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/5/423/42293.jpg
  • Ilustrační foto autor: ČT24, zdroj: ČT24 http://img2.ct24.cz/cache/140x78/article/5/423/42273.jpg