Silnice přes česko-německé Krušnohoří přinesla spory

Karlovy Vary - Plánování stavby silnice, která by propojila německou dálniční síť s Karlovými Vary, přineslo neshody politiků a protesty místních lidí. Kritici se bojí o krušnohorskou přírodu. Německou petici podepsalo víc než deset tisíc lidí a i na české straně podpisy rychle přibývají.

Silnice na německé straně je plně přizpůsobena pro rychlou dopravu, na české straně na ni navazuje klikatá horská silnička, která by se měla postupně rozšířit. Vést dopravní tepnu středem krušnohorské přírody ale občanská sdružení odmítají. „V projektu je hodně ekologických problémů. Silnice má vést přes horské lesy. Obyvatelé budou z toho prostředí utíkat,“ říká mluvčí občanské iniciativy BI-B93 Jurgen Schreckenbach.

Krušnohorští se obávají, že frekventovaná silnice by odradila všechny, kteří jezdí za rekreací, turistikou nebo lyžováním a využívají služby místních podnikatelů.

Německá strana argumentuje tím, že s rozšířením na české straně počítá její regionální i celostátní politika rozvoje silniční dopravy.

Dokud nebude ale jasné, jestli kolem Karlových Varů povede obchvat, nechtějí krajští politici riskovat, že desetitisíce aut ze severu zkomplikují dopravu v regionu. I kdyby se nejdříve vybudovaly všechny obchvaty kolem měst a chráněných krajinných oblastí, obyvatelé Krušnohoří patrně nebudou spokojeni. Obávají se totiž nárůstu kamionové dopravy.