V Bohuňovicích do sebe málem narazily dva vlaky

Bohuňovice - Jenom vteřiny dělily ráno v Bohuňovicích dva vlaky od srážky. Strojvůdce osobního vlaku jedoucího do Olomouce zřejmě přehlédl signál na návěstidle a vjel na kolej. Po té se do stanice blížil nákladní vlak. Oba strojvůdci vlaky stihli zastavit.

Spoj na trase z Uničova do Olomouce vyjížděl ráno po sedmé hodině ze stanice Bohuňovice, ale po chvíli musel začít brzdit. Na stejné koleji totiž strojvůdce v dálce viděl přijíždět nákladní vlak. V té chvíli cestovalo ve vozech zhruba sto padesát lidí.

Podle svědku lokomotivy zabrzdily asi dvacet metrů od sebe. „Protože je tam dobrá viditelnost, strojvedoucí se viděli, zastavili. Výpravčí zjistil tuto situaci a pomocí generálního stopu vlaky zastavil. Bezpečnost nebyla ohrožena,“ vysvětluje vrchní inspektor bezpečnosti železniční dopravy Ostrava Daniel Novák.

Strojvůdci obou vlaků se viděli asi na vzdálenost půl kilometru. Osobní vlak okamžitě zastavil, nákladní poté přijel blíže, aby jeho strojvůdce zjistil, co se stalo. „Zatím jsme nezjistili pochybení zabezpečovacího zařízení, zřejmě bude chyba na straně lidského činitele,“ dodává Novák.

Strojvedoucí vlaku byl postaven mimo službu, což je normální postup v těchto situacích. Událost už prošetřuje policie pro podezření z obecného ohrožení. Pokud se vina strojvůdce prokáže, hrozí mu až tříleté vězení a zákaz činnosti.

Vydáno pod