Začíná stavba dalších 25 kilometrů dálnice D3

Tábor - Ředitelství silnic a dálnic zahajuje stavbu dalších 25 kilometrů dálnice D3 na jihu Čech. Úsek z Tábora do Veselí nad Lužnicí by měl být dokončen v červnu 2011. Náklady přesáhnou 10 miliard korun. Zatím je v provozu jen 15 kilometrů dálnice mezi Meznem a Táborem. Nová část D3 uleví hlavně Táboru, Plané nad Lužnicí a Soběslavi. Odvede totiž tranzitní dopravu, která těmito městy prochází.

Na novém úseku vzniknou zároveň tři mosty a součástí stavby je také rekonstrukce obchvatu Tábora z roku 1991, na který nová část dálnice naváže.

Dálnice se po svém dokončení stane součástí sítě evropských dopravních koridorů, konkrétně mezinárodního tahu E55, který vede ze Skandinávie přes Německo, Česko, Rakousko a Itálii do Řecka.

Celá plánovaná trasa D3 měří 171,4 kilometru. Náklady na její vybudování se odhadují na 80 miliard korun. Zatím se staví jen na jihu Čech. Ministerstvo životního prostředí (MŽP) požaduje posouzení další varianty středočeské části, která by byla blíž k D1. Vadí mu, že takzvaná stabilizovaná varianta, která je i v územním plánu, ničí krajinu Posázaví a Českou Sibiř. Podle středočeského hejtmana Petra Bendla by případné projednávání nové varianty mohlo stavbu dálnice zpozdit zhruba o deset let.

Vydáno pod