Na pařížském autosalonu se mezi 90 novými modely představí i Škoda Octavia

Paříž - Po dvouleté odmlce byl znovu zahájen pařížský autosalon. Začal dnes prezentací pro novináře. Pro veřejnost se brány výstavy otevřou až v sobotu 4. října a uzavřou se v neděli 19. října. Světové automobilky se letos budou snažit přilákat zákazníky hlavně prostřednictvím malých vozů s nízkou spotřebou. Na výstavě se má představit rekordních 90 světových premiér včetně nové verze modelu Octavia, kterou mladoboleslavská automobilka poprvé ukázala už ve středu.

Halami pařížského výstaviště má projít rekordních 1 a půl milionu lidí. O jejich pozornost se tedy hlásí i Škoda s modernizovanou Octavií. Dlouhodobě nejoblíbenější typ automobilky výrazně omladil, změn doznal exteriér i interiér. Podle mluvčího firmy Evžena Krauskopfa by se měla nová Octavia v Česku začít prodávat v druhé polovině listopadu. Nabídka motorizací zahrnuje nyní benzinové agregáty od 1.4 MPI/59 kW až po motor 2.0 TFSI s výkonem 147 kW.

Na salonu Octavii konkuruje například nová verze Golfu, který představila mateřská firma Volkswagen, dále pak nový Renault Mégane a Chevrolet.

Automobilky snižují emise

Pozornost automobilového průmyslu se nyní přesunuje především k malým modelům kvůli vysokým cenám pohonných hmot, snahám o omezení emisí a nepříznivým ekonomickým podmínkám, jež mají negativní dopad na spotřebitelské výdaje v Severní Americe a Evropě. „Na některých trzích je už teď problém prodat auto s vyššími emisemi než 160 gramů CO2,“ konstatuje viceprezident GM Carl Peter Forster.

Francouzská automobilka PSA Peugeot Citroën v Paříží představí například nový malý model C3 Picasso, jehož výrobu má na starosti slovenský závod společnosti v Trnavě. Šéf divize Citroën Gilles Michel minulý měsíc uvedl, že model by se měl díky zajímavému designu a nízké spotřebě stát silnou zbraní Citroënu v boji s klesající poptávkou na automobilovém trhu.

I přes širokou nabídku a inovace modelů prochází automobilový průmysl v současné době velmi obtížným obdobím. Podle předpokladu společnosti Citigroup celosvětový prodej automobilů letos poprvé od roku 2001 klesne.