Kandidaturu Stránského podporuje několik malých liberálních stran

Praha - Kandidaturu nezávislého Martina Jana Stránského do Senátu na Praze 1 podporují celkem tři malé liberální strany. Kromě uskupení Věci veřejné, které jej nominovalo, se Stránského rozhodly podpořit i SNK ED a Cesta změny. "Je to člověk, který oživí vody našeho Senátu," vysvětlil podporu SNK ED její pražský předseda Kamil Jankovský. Líbí se mu také, že jednou z priorit Stránského je zdravotnictví.

Stránský, který se narodil v emigraci v rodině někdejších vydavatelů Lidových novin a Přítomnosti, je lékař, v ČR vlastní soukromou kliniku. V USA působí jako neurolog a vysokoškolský učitel. Sám kandidát dnes prohlásil, že v Praze 1, kde se o senátorské křeslo utká mimo jiné s šéfem pražské záchranky Zdeňkem Schwarzem či onkologem Pavlem Klenerem, prošel „každou ulici, každý obchod“. Zjistil prý, že obyvatele centra města trápí jeho vylidňování a jako senátor by chtěl pomoci 110 tisícům občanů svého volebního obvodu i při komunikaci s městskými úřady.

Stránský také připomněl, že v nynějším Senátu, jehož třetinu obmění blížící se volby, se pohybuje okolo 15 nezávislých senátorů. „Rád bych přispěl k jejich sjednocení,“ uvedl kandidát, který je sám nestraník. Vzniknout by tak podle něj mohla poměrně výrazná politická síla. V Senátu by prý v případě zvolení rád působil ve výboru pro evropské záležitosti.