Cizinecká policie má novou služebnu, lidé by už neměli nocovat před úřadem

Praha - Cizinecká policie otevřela provizorní služebnu v Praze 4, která má cizincům pomoct při vyřizování vízové agendy. Stávající úřad v Koněvově ulici agendu dlouhodobě nestíhal řešit. Cizinci tam museli přespávat na ulici, aby se ráno do úřadu vůbec dostali.

Každý večer přicházely před úřad cizinecké policie v pražské Koněvově ulici až dvě stovky cizinců. Ráno jich čekalo před úřadem až pět set.

Nápor lidí pomáhá ode dneška řešit nově otevřené pracoviště na Praze 4 v ulici Sdružení. „V tuto chvíli je zde stejná agenda jako na ICP Praha. Je zde deponováno 30 pracovníků, kteří mají na starosti spádově Prahu 4 a Prahu 10,“ uvedl ředitel cizinecké policie Vladislav Husák.

Ještě letos se má otevřít další pracoviště, a to v ulici Olšanská. Podle Husáka by už lidé neměli před úřady nocovat, protože byl nastaven nový systém pořadí při vyřizování žádostí. „Pokud jeden den přijdou a nedostane se na ně řada, jsou zaznamenáni do našeho seznamu a druhý den nastupují ve frontách na první pozici,“ upřesnil Husák.

Od prvního ledna chce cizinecká policie spustit také počítačový program, díky kterému si budou moct cizinci část svých žádostí vyřizovat po internetu.