Nedostatek lékařů prý ohrožuje v Havířově lékařskou péči

Havířov - Podle České lékařské komory ohrožuje nedostatek lékařů v havířovské nemocnici péči o pacienty. Komora zde proto kvalitu péče nemůže garantovat. Předseda komory Milan Kubek uvedl, že počet erudovaného personálu se snížil za uplynulý rok tak, že nemocnice není schopna zvládat permanentní problémy s péčí o hospitalizované pacienty a s obsazením odborných ambulancí kvalifikovanými lékaři. Na situaci upozornili vedení města i Moravskoslezského kraje prý sami lékaři.

Podle Kubka se krizová situace týká především interního oddělení. „Nefungující či špatně fungující interní oddělení může být počátkem útlumu celé nemocnice, neboť se jedná o základní obor poskytující rozsáhlou konziliární činnost a předoperační vyšetření pro všechna ostatní oddělení,“ řekl. Po odvolání primáře interny zůstali na oddělení pouze lékaři bez atestace.

Kvůli nedostatku lékařů platí na interním oddělení mimořádný provoz. Do konce roku bude omezen počet lůžek. „Někteří naši lékaři na interním oddělení vyjadřují nespokojenost s vysokou pracovní zátěží. Chápu je, ale tato situace je důsledkem nedostatku lékařů v českém zdravotnictví a naše současná situace je toho konkrétním příkladem. Pacienty naše vnitřní problémy nezajímají. Přijatá opatření jsou nastavena tak, aby lékaři mohli pečovat o pacienty v rozumném pracovním nasazení,“ uvedla dříve ředitelka nemocnice Věra Kovářová.

Havířovská nemocnice pečuje nejen o občany Havířova, ale i celé spádové oblasti zahrnující přibližně 120 000 obyvatel. S nedostatkem lékařů se nemocnice potýká již delší dobu. V současnosti je vypsáno výběrové řízení na primáře interního oddělení a další čtyři lékaře vedení nemocnice hledá.