Dělnická strana vyšle do litvínovského sídliště ochranné sbory

Litvínov (Mostecko) - Na litvínovském sídlišti Janov se v sobotu objeví monitorovací hlídky ochranných sborů Dělnické strany. Podle jejího místopředsedy Jiřího Šťepánka jsou důvodem žádosti o pomoc místních občanů, které svým chováním obtěžují nepřizpůsobiví sousedé. Hlídky budou mít deset až 20 členů, doba nasazení dosud není podle Šťepánka určena. Záměr se ale nelíbí vedení města, za přínosný ho nepovažuje ani předseda janovského osadního výboru.

Lidé ze sídliště si stěžují zejména na místní romskou komunitu, na rušení nočního klidu, ničení soukromého majetku a také napadání občanů Romy. „Snahu Dělnické strany chápu jako účelovou záležitost. Napadání města za to, že v Janově nic nedělá, je populistickým gestem směrovaným do období před krajskými volbami, v nichž Dělnická strana kandiduje,“ uvedl starosta Milan Šťovíček (ODS).

Město se podle Šťovíčka situaci v sídlišti systematicky věnuje: „Zřídilo novou služebnu městské policie a vyčlenilo peníze na její provoz. V posledních 14 dnech jsou skutečně v ulicích vidět jak motorizované, tak pěší hlídky strážníků. Spolupracujeme i na integrovaném plánu rozvoje sídliště s možností čerpání financí z EU, jehož cílem je sídliště zvelebit a život místních obyvatel vrátit k normálu.“

Pomoc městu nebo předvolební tah?

Po dohodě s obyvateli vznikl i osadní výbor Janov, jehož členové spolupracují se zastupiteli. „Není mi jasné, jaké poslání ochranné sbory mají. Krátkodobá mise problémy nevyřeší. Považuji to spíše za předvolební tah,“ domnívá se předseda osadního výboru Zdeněk Kvapil. Ochranné sbory Dělnické strany mají například „chránit stranické funkcionáře nebo plnit pořadatelskou roli při akcích“. Podle předsedy Tomáše Vandase mají pomáhat i lidem, kteří jsou šikanováni nepřizpůsobivými občany.

Místostarosta Martin Klika (ČSSD) vidí problém v chybějící legislativě. Do janovského sídliště se po prodeji městských bytů stále častěji stěhují sociálně slabé a nepřizpůsobivé rodiny. Je proto podle něj potřeba změnit zákon o bytových družstvech a upravit hygienické normy, kterými by bylo možno regulovat počet lidí žijících v jednom bytě.

Radnice v Litvínově
Zdroj: ČT24
Vydáno pod