Zraněný voják už je z Afghánistánu ve Vojenské nemocnici ve Střešovicích

Praha - Jeden z vojáků, kteří včera utrpěli zranění po útoku v afghánské provincii Lógar, je zpátky v Česku. Se středně těžkými zraněními ho přijala Ústřední vojenská nemocnice v Praze. Ostatní vojáci, kteří utrpěli lehčí zranění, zůstávají v Afghánistánu.

Voják do Česka přiletěl na palubě vrtulníku z německé základny Rammstein, kam ho z afghánského Bagrámu přivezl vojenský speciál americké armády. Dva jeho kolegové jsou nadále v péči českých lékařů v polní nemocnici v Kábulu, o zbývající čtyři se starají zdravotníci na základně Shank v Lógaru. 

Jednadvacetičlenná česká hlídka se stala terčem útoku asi čtyři kilometry od vojenské základny. Češi jeli v obrněných vozidlech Humvee, vybavených těžkými kulomety. Neznámí bojovníci hlídku ostřelovali protitankovými granáty a z ručních zbraní a Češi palbu opětovali. 

Základna Shank se dvakrát stala terčem útoků už minulý týden. V obou případech použili útočníci rakety. Při prvním útoku byli zraněni tři čeští vojáci, následující útok ve středu se obešel bez zraněných. Letos přišli v Afghánistánu o život už dva čeští vojáci, loni zahynul jeden český voják.

Česká vláda ve středu souhlasila s návrhem ministerstva obrany rozšířit zahraniční vojenské mise. Podle návrhu by v Afghánistánu mělo příští rok ve dvou misích působit 745 vojáků.

Vydáno pod