Autobus při testu prorazil svodidla, čtyři cizinci se zranili

Kámen (Pelhřimovsko) - Při ověřování pevnosti svodidel na letišti v obci Kámen nedaleko Pacova na Pelhřimovsku dnes dva lidé utrpěli vážné a další dva lehké zranění. Zkušební ústav tam testoval pevnost svodidel, do kterých najel autobus bez řidiče řízený počítačem. Vozidlo však svodidly projelo, narazilo do stojícího nákladního auta, které pak vjelo do tribuny s diváky, uvedla jihočeská policejní mluvčí Anna Drdová.

„Na českobudějovickou neurochirurgii byla převezena čtyřicetiletá žena s poraněním hlavy a mozku. Na chirurgii v pelhřimovské nemocnici potom šestapadesátiletý muž s podezřením na krvácení do břicha,“ řekl ředitel krajské záchranné služby Lukáš Kettner. Další dva muži, ročník 1939 a 1954, skončili s lehkými zraněními na chirurgické ambulanci.

Podle mluvčí krajských hasičů Petry Musilové byli všichni čtyři zranění cizinci. „Dálkově řízený autobus při zkouškách bezpečnostních prvků narazil nejprve do svodidel, která prorazil, dále pak narazil do betonové bezpečnostní bariéry a následně do tribuny pro pozorovatele z lehké hliníkové konstrukce,“ uvedla. V době havárie bylo na tribuně asi osm
lidí. Tribuna byla posunuta a částečně zdemolována.

Příčinu nehody dosud policie vyšetřuje. Podle mluvčí Drdové zatím nelze sdělit podrobnosti a neštěstí bude nejspíš klasifikováno jako obecné ohrožení. Zkoušku na letišti pro svého zahraničního zákazníka prováděli pracovníci Technického a zkušebního ústavu stavebního Praha.