Nové spojení od soboty zrychlí cestu vlaků z Prahy do Nymburka

Praha - Od soboty se na pražském Masarykově nádraží mění odjezdy a příjezdy vlaků na trati přes Lysou nad Labem a Nymburk do Kolína. Příměstské spoje Českých drah začnou jezdit po nově zprovozněném úseku Nového spojení mezi Masarykovým nádražím a Vysočany a díky tomu pojedou kratší dobu. Zkušebně tudy některé vlaky jezdí už od středy, sdělil mluvčí Českých drah Ondřej Kubala.

Osobní vlaky z Masarykova nádraží směrem do Nymburka budou od soboty vyjíždět o pět minut později, v úseku Praha-Vysočany - Kolín se časy nemění. V opačném směru dorazí spoje od Nymburka a Lysé nad Labem na Masarykovo nádraží o tři minuty dříve.

„Osobní vlaky z Masarykova nádraží do Nymburka a v opačném směru musely dříve zajíždět do stanice Praha-Libeň a odtud pokračovat úvratí do cílové stanice. Laicky řečeno z Libně 'couvaly'. Díky Novému spojení teď pojedou přímo a zároveň rychleji,“ uvedl Alois Kašpar, ředitel Krajského centra osobní dopravy ČD pro Prahu a Středočeský kraj. „Příjezdy a odjezdy osobních vlaků na trati z Prahy přes Lysou nad Labem a Nymburk do Kolína se proto od soboty o několik minut posouvají, aby jízdní řád respektoval kratší cestu z Masarykova nádraží,“ doplnil.

Osobními vlaky Českých drah cestovalo loni celkem 182 milionů cestujících. Tuzemský přepravce se tím řadí na přední místa v Evropské unii. V počtu cest na jednoho obyvatele patří ČD mezi novými členskými zeměmi EU první místo. Do obnovy vozového parku firma v letošním roce hodlá investovat 3,6 miliardy korun.