Bém nechce Červíčka v čele pražských policistů, Langer je proti

Praha - Hlavní město nesouhlasí se jmenováním Martina Červíčka do funkce nového šéfa pražské policie. Na mimořádném zasedání bezpečnostního výboru to řekl pražský primátor Pavel Bém. Všem členům napříč politického spektra se nelíbí, že Červíček nemá dostatečné zkušenosti s řízením a že na jeho post neproběhlo řádné výběrové řízení. Hlavní město pravděpodobně vyzve ministerstvo vnitra, aby výběrového řízení vyhlásilo. Ministr vnitra Ivan Langer (ODS) ale Červíčka podpořil. Samospráva navíc podle něho nemá zasahovat do obsazování policejních funkcí.

„Nic pořádně neřídil, nemá zkušenosti, vzdělání si dodělává,“ shrnul své připomínky Bém. Členové výboru nebyli v kritice o nic mírnější, vyjadřovali i pochybnosti nad dosavadním kariérním postupem Červíčka. „Jeho velmi rychlý profesní růst vzbudil velké množství pochybností a někteří členové výboru ho dokonce nazývají rychlokvaškou. Další členové výboru se bojí, že se v Praze ztratí,“ prohlásil člen výboru Martin Langmajer.

Bémovi se spolu s bezpečnostním výborem nelíbí ani to, že s radnicí nikdo nekonzultoval odvolání Petra Želáska. O jmenování Červíčka se podle něj vedení magistrátu dozvědělo před čtyřmi dny, kdy již bylo vše rozhodnuto. Členové výboru se shodli na tom, že Praha by se na výběru šéfa pražské policie měla podílet, protože policii částečně dotuje.

Langer: Červíček ukáže, že je mužem na svém místě 

Podle Langera je však výběr a jmenování nového šéfa pražských policistů plně v kompetenci policejního prezidenta Oldřicha Martinů, kterému ministr zároveň vyjádřil svou podporu. „Nepovažuji za možné, aby do personálních otázek policie a do obsazování policejních služebních míst zasahovala samospráva,“ uvedl Langer v tiskovém prohlášení s tím, že Červíček jistě ukáže, že je „mužem na svém místě“. Policejní prezidium prohlášení bezpečnostního výboru nekomentovalo.

Nového ředitele pražských policistů ve středu oficiálně představil policejní prezident Oldřich Martinů. Šestatřicetiletý Červíček od léta loňského roku působil jako šéf dopravní policie, předtím vedl kriminální policii v Náchodě. Ve funkci nahradil Petra Želáska, který pražskou policii řídil od února 2006. Martinů jako důvod střídání ve vedení pražské policie uvedl, že Želásko chtěl jít příští rok do důchodu, a proto se rozhodl jmenovat nového šéfa, který se bude moci zabývat dlouhodobými úkoly. Želásko, který nastoupil k policii v roce 1970 a jehož odboráři hodnotí jako nejlepšího pražského ředitele za posledních několik let, už dříve řekl, že je ze svého odvolání zklamaný a že uvažuje, že od policie úplně odejde.

Ivan Langer
Zdroj: ČT24