Bývalý funkcionář ČSSD Kuś podal trestní oznámení na Bublana a Grosse

Brno - Exministr vnitra František Bublan a bývalý premiér Stanislav Gross čelí trestnímu oznámení. Nejvyššímu státnímu zastupitelství ho podal bývalý funkcionář ČSSD Marián Kuś, který navíc před dvěma týdny podal stížnost současnému ministrovi vnitra Ivanu Langerovi. Dvojice podle něj stála za zveřejněním informací, které byly vydávány za data ze složky vedené na Kuše komunistickou Státní bezpečností (StB). V dokumentech je Kuś vedený jako komunistický agent, což zásadně popírá. Bublan jakékoli podezření odmítá.

Podle podaného trestního oznámení se Bublan s Grossem mohli dopustit trestných činů ohrožování utajované informace, neoznámení trestného činu, neoprávněného nakládání s osobními údaji, pomluvy a poškozování cizích práv. Kušova advokátka Jana Hamplová připustila, že od spáchání skutku již uplynul delší čas, její klient podal ale trestní oznámení ve snaze objasnit celou kauzu.

V minulosti se o Kušovi objevily informace, že se před rokem 1989 infiltroval do církevního prostředí v Česku a Polsku. Komunistická rozvědka pak dokonce počítala i s jeho vysláním do Vatikánu. Hamplová připustila, že StB skutečně vedla na Kuše spis, jeho obsah je ale podle ní zcela jiný. Kuś ČSSD před lety předložil negativní lustrační osvědčení. Ministerstvo vnitra mu ale žádné takové nevydalo. Kvůli podezření z jeho falšování mu v roce 2006 Ústřední výkonný výbor strany zrušil členství. 

František Bublan:

„Ani jsem ho pořádně neznal. Neměl jsem jakýkoli důvod mu škodit.“

„Nikdy nebyl a není agentem a vedený spis byl hrubě zneužit k vnitrostranickému vyřizování si účtů,“ tvrdí ve svém prohlášení advokátka. Hanlivé informace o Kušovi se objevily v době, kdy působil v nejvyšším vedení sociální demokracie. Bublan tvrdí, že s únikem informací nemá nic společného. Přestože tento resort vedl, neměl podle svých slov jakýkoli přístup ke svazkům StB.

Bývalý funkcionář ČSSD Kuś dostal za padělanou lustraci pokutu.
Zdroj: ČT24