Díky speciálnímu školení ubylo napadení záchranářů

Praha - V hlavním městě klesl počet napadení záchranářů. A to hlavně díky speciálnímu školení, kterým záchranáři povinně procházejí. Učí se, jak komunikovat s konfliktními pacienty a předcházet případným problémům, někteří pacienti se totiž ani nechtějí nechat ošetřit. Pražská záchranka napočítala v roce 2006 pětadvacet napadení záchranářů. V poslední době se ale čísla změnila.

Podle vedoucího dispečinku Ondřeje Fraňka došlo zatím ke 14 napadením, což je dramatický pokles od doby, kdy se začali záchranáři učit, jak se chovat v krizových situacích.

Záchranáři, kteří vyjíždějí k pacientům v sanitkách, ve skutečnosti nejsou lékaři, ale speciálně školení paramedici s vysokoškolským vzděláním. Jen v Praze tito zdravotníci denně pomůžou asi 250 lidem, k dalším 50 závažnějším případům vyjíždí lékař. Potýkat se ale musí i s dalšími problémy. „V nemocnicích nás trápí nedostatek míst, bývá problém se zaparkováním vozidla a vyložením pacienta,“ stěžuje si ředitel pražské záchranky Zdeněk Schwarz.

Průjezd metropolí ztěžují také patníky městské dopravy, nebo špatné značení ulic v okrajových čtvrtích města. Záchranáři nejčastěji vyjíždějí ke starším nemocným lidem, tyto případy tvoří až 80 procent jejich práce. U dopravních nehod a úrazů zasahují jen asi v 7 procentech případů.