Mostečtí důchodci budou moci jezdit MHD s výraznou slevou

Most - S výraznou slevou jízdného budou moci počítat důchodci starší 65 let v autobusech a tramvajích Dopravního podniku měst Mostu a Litvínova. Za výhodné jízdné 40 korun měsíčně nyní jezdí senioři nad 70 let. Je třeba zjistit, jak velké skupiny se sleva bude týkat a vyřešit formu symbolického příspěvku důchodců, řekl dnes novinářům primátor Vlastimil Vozka (Sdružení Mostečané Mostu).

Ztrátu z tržeb uhradí město. Opatření se nevztahuje na sousední Litvínov, kde senioři budou nadále hradit jízdné podle tarifního uspořádání dopravního podniku. „Chceme tak splnit další volební slib, který jsme dali před volbami na podzim 2006. Lidé sice nyní odcházejí do důchodu v různém věku, od 65 let ale už má právo na důchod každý,“ uvedl Vozka.

Za ztrátu z tržeb podle něj uhradí město dopravnímu podniku letos zhruba 90 milionů korun. „Předpokládáme, že úhrada jízdného všem důchodcům se nijak výrazně neprojeví, i v příštím roce počítáme s kompenzací podniku v rozmezí 90 až 100 milionů korun,“ doplnil.

Od 1. září neplatí v Mostě jízdné v prostředcích MHD dospělý doprovod dětí do tří let v kočárku. Dítě musí mít trvalý pobyt v Mostě a vystavenou čipovou kartu dopravního podniku na své jméno. Za vydání karty rodiče platí jednorázový poplatek 60 korun.

Most už hradí i jízdné za školáky do 15 let s trvalým pobytem na území města. Podmínkou využití této výjimky je odbavovaní pomocí čipové karty.

Provoz nového elektronického odbavovacího systému podnik zahájil v dubnu 2006, nahradil papírové jízdenky. Investice si vyžádala zhruba 25 milionů korun. Přístroje jsou vybaveny dotykovou obrazovkou pro volbu služeb a čtečkou čipových karet.

Dopravní podnik zvýšil začátkem roku ceny jízdného. Jedna cesta podražila o pět korun. Základní jízdné tak stouplo podle tarifního pásma z 12 na 17 korun, z 16 na 21 korun a z 18 na 23 korun. Zvýhodněni jsou uživatelé čipových karet, za jednu jízdu platí jen o tři koruny více.

Vydáno pod