Topolánek kritizoval soudce za jejich „absolutní moc“

Plzeň - Premiér Mirek Topolánek dnes během své přednášky na plzeňské právnické fakultě kritizoval české soudy a soudce. V příspěvku na téma Reforma české justice, který sám označil jako poměrně kontroverzní, se dotkl zejména práce soudců a upozornil na jejich "absolutní moc" v určitých případech. Přestože diskutoval se studenty fakulty, která nesmí nově přijímat doktorandy, popřál na závěr škole, ať si uchová svůj dobrý zvuk.

„V našich podmínkách nemůže nikdo získat absolutní moc, ale soudce ji může mít v určitém čase,“ uvedl Topolánek. Podle něj na české soudce neplatí přísná měřítka, často jsou považováni za symbol morálky a i jejich sebepodivnější rozhodnutí nebývá podrobeno kritice. „Při známé soudcovské solidaritě soudní moc vystupuje jako nerozbitný monolit,“ uvedl.

Premiér řekl, že cítí vychylování rovnováhy mezi mocemi ve státě (zákonodárnou, výkonnou a soudní) a vidí v tom ohrožení ústavní rovnováhy. „Mám dost důvodů se domnívat, že ve vztahu k prezidentovi i vládě se někteří soudci řídí více titulky v novinách. Známe řadu konkrétních selhání soudců,“ dodal. Svůj názor označil za subjektivní.

Nyní, 20 let po pádu železné opony, prý přichází doba, kdy se ČR snaží odstřihnout od komunistického práva a nejde jen o kosmetické úpravy. „Všemi připravovanými kodexy se jako červená nit vine snaha posílit soukromé právo na úkor práva veřejného,“ uvedl Topolánek.