V Litvínově se střetli Romové s aktivisty Dělnické strany

Litvínov (Mostecko) - Dvanáct členů monitorovacích hlídek takzvaných ochranných sborů Dělnické strany, kteří dnes ráno přijeli do litvínovského sídliště Janov, narazilo na odpor místních Romů. Zhruba 70 Romů ozbrojených klacky, golfovými holemi či násadou od sekyry zahrnulo členy hlídek v černých kabátech, kšiltovkách a s bílou páskou na rukávu vulgárními nadávkami, plivali na ně a polévali je vodou. Střetu zabránila přítomnost policistů a litvínovských strážníků.

Hlídky, jež sídliště po necelé hodině opustily, strana vyslala do Janova, podle místopředsedy DS Jiřího Štěpánka tak učinila v reakci na četné žádosti o pomoc místních občanů, které svým chováním obtěžují nepřizpůsobiví sousedé.

Dělnická strana je krajně pravicové uskupení, na akcích, které pořádá, se často sdružují neonacisté, například na její kandidátce pro krajské volby na Vysočině figuruje Erik Sedláček, před nedávnem nepravomocně odsouzený k tříletému pobytu ve vězení za trestný čin podpory a propagace hnutí směřujícího k potlačování práv a svobod člověka.

S nasazením hlídek nesouhlasí vedení města, za přínosné jej nepovažuje ani předseda janovského osadního výboru. „Město musí zareagovat, situace se přiostřuje. Policie pořídila záznam, je třeba jej vyhodnotit a vyvodit patřičné důsledky. Minimálně půjde o přestupek, někteří aktéři se možná dočkají obvinění z trestného činu. Nelíbí se mi ani, jak byli obyvatelé sídliště vyzbrojeni,“ uvedl litvínovský místostarosta Martin Klika.

Velitel policistů hlídkám Dělnické strany zakázal až do pondělní osmé hodiny ranní vstup do janovského sídliště. „Důvodem je zachování veřejného pořádku a ochrana zdraví a životů občanů,“ uvedl. Zákaz potvrdil místopředseda DS Petr Kotáb.

Petr Kotáb z Dělnické strany:

„Zákaz budeme respektovat. Nicméně nemůžeme vyloučit, že se do janovského sídliště nechystají jiné skupiny z mnohem radikálnějších uskupení, než jsme my.“ 

Problémové sídliště

Lidé z problémového panelového sídliště poukazují podle Štěpánka na neutěšený stav v lokalitě. Stěžují si zejména na místní romskou komunitu, na rušení nočního klidu, ničení soukromého majetku a také napadání občanů Romy. Městská policie údajně nemá ani nadále zájem situaci řešit. S tím však nesouhlasí starosta Milan Šťovíček.

Snahu Dělnické strany chápe jako účelovou záležitost. Napadání města za to, že v Janově prý nic nedělá, je podle něj populistické gesto směřované do období před krajskými volbami, v nichž DS kandiduje. „Město se situaci v sídlišti systematicky věnuje, pracuje na integrovaném plánu rozvoje lokality a zřídilo zde i služebnu strážníků,“ doplnil.

Po dohodě s obyvateli sídliště vznikl osadní výbor Janov, jehož členové spolupracují se zastupiteli. Město podle předsedy osadního výboru Zdeňka Kvapila vychází požadavkům obyvatel janovského sídliště vstříc. „Zřídilo novou služebnu městské policie a vyčlenilo peníze na její provoz. V posledních 14 dnech jsou skutečně v ulicích vidět jak motorizované, tak pěší hlídky strážníků. Spolupracujeme i na integrovaném plánu rozvoje sídliště s možností čerpání financí z EU, jehož cílem je sídliště zvelebit a život místních obyvatel vrátit k normálu,“ uvedl.

Je třeba změna legislativy

Problémem je podle Kliky chybějící opora v legislativě. Do janovského sídliště s 6200 obyvateli se po prodeji městských bytů stále častěji stěhují sociálně slabé a nepřizpůsobivé rodiny. Nutná je podle něj změna zákona o bytových družstvech a zejména úprava hygienických norem, kterou by bylo možno regulovat počet lidí žijících v jednom bytě.

Ochranné sbory nacionálně orientované Dělnické strany mají mimo jiné „chránit stranické funkcionáře nebo plnit pořadatelskou roli při akcích“, tvrdí její představitelé. Podle předsedy Tomáše Vandase mají sbory pomáhat také lidem, kteří jsou šikanováni nepřizpůsobivými občany. Sbory mají radit lidem při řešení problémů nebo poskytovat právní pomoc.