Nástroje na kradení aut lze zakoupit na internetu, dokonce se slevou

Praha - Zloději potřebují ke krádeži auta jen dvě minuty. A to i přesto, že je ochrana stále dokonalejší. Potřebnou výbavu je možné koupit na internetu. Možná i proto u nás ročně zmizí kolem 20 tisíc aut.

Na internetu lze zakoupit například univerzální klíče pro otevření Volkswagenů, Seatů nebo Audi. V měsíci září jsou k dispozici dokonce se slevami. V nabídce jsou také planžety, dekodéry, zámky, popřípadě různé druhy napínáků. Nejde přitom o nabídku profi servisů, ale obchodů pro běžné zákazníky.

Obchody s nářadím určeným na kradení aut se prezentují například takto: „Náš obchod je určen jak profesionálům, tak lidem, kteří se o zámky zajímají a otevírání zámků je pro ně koníčkem.“ Policie pak nemůže prodejcům prokázat přímý úmysl, že nástroje nabízejí ke kradení aut. Stránky tak většinou ze zákona nemůže zakázat.

Auta mizí nejvíc z Prahy, středních a severních Čech. Za jeden ukradený kus dostane zloděj od překupníka 7-20 tisíc, i když jeho lup má mnohdy i desetkrát vyšší hodnotu. Nejčastěji se kradou koncernová auta: Škodovky, Audi a Volskwageny. V poslední době si zloději oblíbili i Citroëny nebo Peugeoty.

Policejní kontroly na silnicích mají podle odborníků jen preventivní smysl, kradených aut se tak zachytí minimum. Do svého boje se proto pouští i města a obce. Na nejfrekventovanější místa montují kamery, jako třeba v Jizerských horách. Z parkovišť v Bedřichově mizely v zimě desítky aut. Od té doby, co tu mají kamerový systém, se počet krádeží rapidně snížil. „Dříve jsme počítali odcizená auta na desítky, teď v jednotlivých kusech,“ pochvaluje si Daniel David, starosta Janova nad Nisou.

I tak policisté jen málokdy zloděje zachyceného kamerou usvědčí. Problém je nejvíc v kvalitě záběru, ze kterého nelze rozpoznat detail obličeje ani registrační značky. Data z kamer se také uchovávají jen krátkou dobu, pak se mažou. Pro rozkrývání gangů se tak dají použít jen zřídka.

Vydáno pod