Bursík chce novelou omezit emise

Havířov - Kraje snad dostanou za úkol omezovat emise největším znečišťovatelům. Ministr životního prostředí Martin Bursík chce totiž do dvou měsíců předložit sněmovně novelu zákona o ochraně ovzduší. Prohlásil to na jednání v Havířově, kam přijel podpořit místní lidi v protestech proti ocelárně Arcelor Mittal.

Novela zákona připravovaná ministerstvem životního prostředí by právě pro obyvatele a radnici Havířova, kteří proti Arcelor Mittal protestují pravidelně, mohla znamenat skutečnou úlevu. Moravskoslezský kraj by nově musel snižovat ocelárně limity emisí.

Podle výstupu ze studie, kterou si radnice objednala u Zdravotního ústavu, museli obyvatelé Havířova 140 dní z loňského roku dýchat vzduch s nadlimitním množstvím škodlivin.

Acelor Mittal nenahlásil údaje o emisích

Acelor Mittal se kritice brání a v současnosti prý investuje miliardy korun do ekologických opatření. Jenže v povinném hlášení o objemu vypouštěných škodlivin měl chyby. „Nebyl nahlášen podíl prachu PM10, v současnosti o tom vedeme správní řízení,“ říká k tomu Eva Tylová, ředitelka České inspekce životního prostředí. Firmě za nenahlášení povinných údajů hrozí pokuta v řádech desetitisíců korun.

„Údaje už jsme doplnili. Stále si ale myslíme, že různé metodiky, které přinášejí do různých registrů odlišné údaje, nejsou v pořádku,“ uvedla tisková mluvčí oceláren Věra Břeková.

Bezproblémová v boji za lepší životní prostředí ale není ani havířovská radnice, která letos nechala vykácet dvě stě vzrostlých lip na Hlavní třídě. To vyvolalo velikou nelibost v řadách ekologů, magistrát města ale žádné pochybení nevidí. Na novou habrovou alej chce přispět právě Arcelor Mittal a na podzim vysadit v Havířově padesát a na jaře dalších šedesát stromů.