Policie chytla cizince, který prý ukradl šperky za 100 milionů

Ostrava - Ostravská policie dopadla mezinárodně hledaného Američana, který je podezřelý, že ukradl letos v červnu v Salcburku šperky v přepočtu za více než sto milionů korun. Třiatřicetiletý občan USA má podle rakouské policie na svědomí dvě krádeže. Podle informací mluvčí ostravské policie Gabriely Holčákové mu pomáhali čtyři lidé. Podle regionální policie v Salcburku je muž podezřelý, že se ještě s nejméně dalšími třemi neznámými pachateli dopustil několika vloupání do místních vil.

Cizinec byl zatčen ve středu odpoledne v bytě v Rudné ulici v Ostravě-Zábřehu den poté, kdy do Ostravy přišla žádost salcburského soudu o pomoc při pátrání. Rakouští policisté muže hledali kvůli dvěma krádežím. Poprvé údajně 20. června spolu s dalšími čtyřmi komplici odcizil v Salcburku šperky v hodnotě asi 1500 eur. O den později se podle policie zmocnil klenotů přibližně za 4,2 milionu eur.

Uloupené klenoty se při zatčení nenašly

Zloděje šperků se podle Holčákové podařilo dopadnout v bytě, kde pobývá jeho česká rodina. Na jeho zatčení se podílelo řádově deset policistů. „Byl využit moment překvapení, muž otevřel na zazvonění,“ upřesnila Holčáková. Uloupené klenoty se ale podle ní při zatčení nenašly. „O špercích víme jen na základě dožádání o zatčení té osoby,“ dodala.

Není to poprvé, co byl letos v Česku zadržen cizinec podezřelý z toho, že v zahraničí spáchal trestný čin. Například v březnu zadržela policie v Praze čtveřici Dánů, kteří se údajně podíleli na bankovní loupeži v dánském městě Aarhus.

Muži tam údajně ukradli téměř 27 milionů dánských korun, tedy zhruba 90 milionů korun českých, což byla prý druhá největší loupež v Dánsku. V červenci zase policisté zatkli v Praze údajného pedofila z Británie.

V uplynulých zhruba 15 letech zadrželi policisté v Česku také několik lidí údajně spojených s mafií v Itálii a na Balkáně. V srpnu 2005 zatkli v Krásném Březně v Ústí nad Labem Luigiho Putroneho, hlavu jednoho z rodinných klanů italské mafie, který byl na konci 90. let v rodné zemi odsouzen v nepřítomnosti na doživotí mimo jiné i za podíl na sérii vražd. V dubnu 2003 zadržela policie v Praze údajného šéfa slovenského podsvětí Mikuláše Černáka.