Cizincům se zřejmě zpřísní zdravotní podmínky

Praha - Zdravotní podmínky pro cizince, kteří chtějí v Česku pracovat, se do konce října pravděpodobně zpřísní. Budou muset doložit potvrzení ze své země, že nemají tuberkulózu. Podniky, které je v Česku zaměstnají, by je pak na své náklady nechaly znovu vyšetřit. Shodli se na tom v dnešních Otázkách Václava Moravce hlavní hygienik ČR Michael Vít s ředitelem cizinecké policie Vladislavem Husákem.

Vít rovněž uvedl, že pokud se podaří nastavit filtr proti přílivu nemocných zahraničních pracovníků, bylo by možné ukončit přeočkování proti TBC u dětí v jedenácti letech věku. S tím ale nesouhlasí plicní lékaři.

TBC se v poslední době objevila u zahraničních pracovníků v pardubickém a kutnohorském závodě společnosti Foxconn a plzeňském závodě firmy Panasonic. Cizinci s TBC tvořili pětinu případů odhalených za osm měsíců roku v hlavním městě.

Otázky Václava Moravce (zdroj: ČT24)

Lékaři po zpřísnění volají už roky

Pneumologové volají řadu let po zpřísnění podmínek pro cizince, úpravu podle primářky plicního střediska Říčany a členky výboru České pneumologické a ftizeologické společnosti Pavly Nykodýmové vítají. Zpřísnění by se podle ní mělo týkat pracovníků ze zemí bývalého Sovětského svazu, zejména z Ukrajiny, dále z Vietnamu, Mongolska a Rumunska.

Vít řekl, že připravovaný zákon o specifických zdravotních službách definuje pracovně lékařskou péči a hovoří o tom, že vstupní prohlídku by měl platit zaměstnavatel. Nový zákon o zelených kartách pak umožňuje, aby cizinec, který do Česka přijel s onemocněním, byl vyhoštěn.

Husák nemá podle svých slov informace, že by někomu byl už z tohoto důvodu zakázán pobyt v Česku. Důležitá je podle něj správná komunikace mezi ministerstvy zdravotnictví, zahraničních věcí a policií. Aby když lékař zjistí nemoc, začalo se neprodleně řešit ukončení pobytu.

Česko patří k zemím s nízkým výskytem tuberkulózy

Česko patří s osmi případy na 100 tisíc obyvatel k zemím s velmi nízkým výskytem tuberkulózy. Loni lékaři zjistili TBC u 871 lidí, z nich 17,6 procenta pocházelo z ciziny. Vedle cizinců je vyšší výskyt nemoci také mezi bezdomovci, tam ale je podobně jako u nelegálně pobývajících cizinců kontrola problematická.