Vstup do Schengenu ztížil policii hledání kradených aut

Praha - Počet krádeží aut roste, a proto policie hledá nové technologické zbraně proti zlodějům. Donedávna monitoroval silniční pohyb na hraničních přechodech přístroj Look. Se vstupem České republiky do Schengenského prostoru skončilo zařízení za miliony ve skladech.

Zařízení Look bylo velkým pomocníkem policistů při hledání kradených aut z celé Evropy. Během několika vteřin dokázalo skrze registrační značku, barvu a typ auta rozpoznat, jestli se jedná o kradené auto. Policie teď (po roce) přemýšlí, jak zařízení vrátit do aktivní služby.

V současné době zařízení Look používají jen některé krajské správy. Řeší se, jestli se bude nějak aktualizovat, nebo jestli se přejde na nový informační systém.

Zloději aut jsou velmi dobře organizovaní. Z Česka putují vozy na východ Evropy, končí v autobazarech v Rusku, Bělorusku nebo na Balkáně. Na policejním prezidiu vznikla speciální skupina s celorepublikovou působností. Právě ta se zaměří na rozbíjení automobilových gangů. Odborníci přesto varují: Chraňte si svoje auta všemi dostupnými prostředky!