V Česku se rozmáhá závislost na léčitelích

Praha - Češi čím dál častěji vyhledávají pomoc přírodních léčitelů, a to nejen v případech, se kterými si klasická medicína neví rady. V tuzemsku jsou léčitelé dokonce oblíbenější, než u většiny Evropanů. Odborníci na náboženství tvrdí, že se dá v ČR mluvit o novém fenoménu závislosti na léčitelích.

V Česku údajně pracuje na několik desítek tisíc léčitelů, přitom objednací lhůty k většině z nich se pohybují i v řádu měsíců. Přírodní léčitelství je v tuzemsku od 90. let stále populárnější.

Léčitelé slibují, že dokážou pomoci téměř se vším, od trávicích problémů a migrén po neplodnost. „Jedna z prvních pomocí je ta, že já rukama energii seberu tam, kde je zánět nebo námaha, anebo ji naopak doplním u orgánů, které jí mají málo,“ vysvětluje Roman Kindl, přírodní léčitel.

Existují dobří i špatní léčitelé

Většina odborníků účinnost přírodního léčitelství nepopírá, varují ale, že ničemu se nedá věřit bezmezně. Prokop Remeš, odborník na náboženství a sekty, radí „být přece jen trochu střízlivější, skeptičtější, než člověk začne radikálně měnit svůj život nebo případně na léčitele převádět své majetky.“

I podle léčitelů samých se dá často jen těžko rozeznat, kdo umí skutečně pomoci, a kdo pouze vydělává na důvěře lidí. „Jako máte dobré řidiče a špatné řidiče, dobré lékaře a špatné doktory, tak máte dobré a špatné léčitele,“ říká k tomu Kindl.

Léčitelé i odborníci se tedy shodují, že vybírat se musí pečlivě, přičemž poradit může Poradna Společnosti pro studium sekt.