Policisté zasahovali v centru Prahy kvůli praní špinavých peněz

Praha - Policisté od dnešního dopoledne prohledávají dům na rohu Spálené a Národní ulice kvůli podezření z praní špinavých peněz. Podle informací ČT zatím nikdo obviněn a zadržen nebyl. Akce se podle mluvčího protikorupční policie Romana Skřepka zřejmě protáhne až do úterních ranních hodin. Částka, kvůli které policie zasahuje, přesahuje 5,3 miliardy korun. Peníze získané trestnou činnostní se legalizovaly pravděpodobně ve směnárně, která v domě sídlí.

Skupina osob, která se kolem objektu pohybovala, měla částku legalizovat a předisponovat mimo Českou republiku. Zda je výše částky konečná, ukáží podle Skřepka nejbližší dny. V historii české policie je takové množství „vypraných peněz“ ojedinělé.

Povolení k prohlídce domu vydal státní zástupce. Policisté na případu už několik týdnů pracují a o povolení sami požádali.

Na místě jsou dvě policejní zásahová vozidla a detektivové hlídají vchod do domu. Představitelé firmy jsou stále v budově a spolupracují s policií. Podle informací ČT zatím nikdo obviněn a zadržen nebyl. Policejní akce si vyžádala kolem 10:00 zhruba patnáctiminutové zastavení dopravy.

Jednateli firmy, která provozuje směnárnu Aktiv Change, jsou podle obchodního rejstříku Brit Jason Lee Dupuy a Omar Mogheth. Dupuy drží ve firmě dvacetiprocentní podíl, vlastníkem zbylých 80 procent je Američan Thomas Vincent Smith. Dupuy podle obchodního rejstříku vlastní i společnost Pave, která se zabývá zprostředkováním obchodu. Vedle toho má také devadesátiprocentní podíl v společnosti Link Residence, která se věnuje pronájmu bytových i nebytových prostor.

Policisté prohledávají dům na rohu Spálené a Národní ulice kvůli podezření z praní špinavých peněz.
Zdroj: ČT24