Vakcíny proti žloutence mohou být na webu prodávány nelegálně

Praha - Vakcíny proti žloutence nabízené na webových stránkách antizloutenka.info mohou být prodávány nelegálně. Na případ upozornila firma, kterou provozovatel stránek nepravdivě vydává za vlastníka domény. Jednatel firmy Aleš Slabý se domnívá, že provozovatel webu pravděpodobně nemá k prodeji léčiv oprávnění a podal na něj proto trestní oznámení. Stránky neuvádějí ani název nabízeného preparátu. Cena nabízených vakcín je navíc trojnásobně až čtyřnásobně vyšší, než za jakou se prodávají v lékárnách. Případ vyšetřuje i Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL).

„Varujeme před nákupem těchto vakcín - jelikož podnikatel neuvedl své pravé údaje, může se dále dopouštět dalších podvodů, například že zaplacenou vakcínu vůbec nedodá,“ uvedl Slabý ze společnosti Deredes, která se od stránek s nabídkou vakcín distancuje. Neznámý podnikatel podle společnosti využívá paniky související s množícími se případy nákazy a s údajným nedostatkem vakcín.  

"Nelegální zacházení s léčivými přípravky je podle zákona o léčivech
posuzováno u fyzické osoby jako přestupek a SÚKL v rámci přestupkového řízení může udělit sankci do výše tří milionů korun," řekla mluvčí SÚKL Veronika Petláková. Prodej na internetu je v Česku umožněn pouze schváleným lékárnám, jejichž seznam je na stránkách SÚKL. Prodávat lze jen přípravky, které nejsou vázány na lékařský předpis. Nelegálně nabízené produkty často neobsahují účinnou látku.

Prodej na internetu je umožněn pouze schváleným lékárnám 

Hepatitidou typu A onemocnělo od začátku roku v Česku 742 lidí. Za minulý týden přibylo 141 nových nákaz. Ve srovnání s nárůstem v předminulém týdnu, který činil 162, došlo k jeho mírnému zpomalení. Nemoc se stále ve vyšší míře vyskytuje v Praze, středních Čechách, v Olomouckém a Moravskoslezském kraji.

Nemoc se zatím vyhýbá dětem, ve školách a školkách ale i nadále platí přísná opatření - kromě mýdla tam používají i antibakteriální roztoky. „Minimálně dvakrát až třikrát stoupla spotřeba, což je samozřejmě na jednu stranu ekonomická zátěž, ale na druhou stranu je to dobrá zpráva, protože děti se skutečně naučily mýt,“ pochvaluje si ředitelka jedné z pražských škol.

Podle hlavního hygienika ČR Michale Víta není důvod k panice ani k plošnému očkování proti nemoci. Jako ochranu proti nákaze doporučuje důsledné mytí rukou.

Logo lékárny
Zdroj: ČT24/Adéla Pobořilová