ČSSD chce změny v povinném ručení, zavedla by superbonus

Praha - Návrh nového zákona o povinném ručení vozidel dokončuje ČSSD. Návrh počítá s výraznými bonusy pro řidiče, kteří jezdí bez nehody, zavedl by tzv. superbonus. Novelu, která by měla motivovat řidiče k bezpečné jízdě, předloží v říjnu parlamentu stínový ministr průmyslu a obchodu a místopředseda ČSSD Milan Urban. Ten, kdo jezdí slušně a nepřijde za rok o žádný bod, bude mít značnou finanční úlevu na povinném ručení, řekl Urban.

Podle Urbana ten kdo jezdí a dodržuje pravidla, tak mu nebude odebrán žádný bod, ale naopak mu bude jeden přičten. Za tři roky se dostane na 15 bodů a měl by obdržet superbonus, výraznou slevu na povinném ručení.

Změnou zákona, která by pode představ autorů měla platit od ledna 2009, chce Urban odstranit zvrácený princip solidarity, který nezvýhodňuje slušné řidiče.

„Máme informace, že pojišťovny připravují dramatické zvýšení sazeb za povinné ručení. Pokud bude mít někdo plný počet bodů, musí být zvýhodněn výraznými bonusy,“ uvedl Urban. To absolutně vylučuje výkonný ředitel Asociace pojišťoven Tomáš Síkora. Konkurence je ale veliká a pojišťovny často nemohou zvýšit sazby ani o tolik, o kolik potřebují. Podle Síkory přibývá nehod se škodami na zdraví, ale pojišťovny nezdražují a nesou je na svých bedrech. Aby se výrazně zvýšily bonusy, tak by se muselo zdražit povinné ručení, dodal Síkora.

Pojišťovny tvrdí, že kvalitní řidiče zvýhodňují, Urban naopak říká, že málo. „Pokud někdo jezdí rok bez nehody, má následující rok pětiprocentní slevu ze základní sazby, maximálně 50 procent za deset let,“ řekli shodně mluvčí Kooperativy Marek Vích a České pojišťovny Václav Bálek. U některých lidí dosahuje sleva od roku 2000, kdy se změnil systém ručení, už 40 procent.

Úpravou legislativy stát podle Urbana o žádné peníze nepřijde, protože se týká pouze privátních pojišťoven. Ty novelu údajně přivítají, protože v jejich zájmu musí být, aby lidé méně bourali, z čehož by měly přínos v nižším pojistném plnění.

Pojišťovny zaznamenaly za pololetí roku výrazný meziroční růst škod v povinném ručení, což je jeden z faktorů ovlivňující sazby. Ceny pro příští rok teprve počítají.