V Libereckém kraji je mnohem méně tragédií na silnicích

Liberec - Mnohem méně tragédií než v minulých letech se letos odehrálo na silnicích v Libereckém kraji. Do konce září tam při dopravních nehodách zemřelo 22 lidí, za stejné období loňského roku zaznamenali policisté o 12 obětí více. V kraji tak bylo letos kvůli haváriím zhruba o třetinu mrtvých méně než loni. Jejich počet se snížil v každém ze čtyř okresů. Nejvíce lidí zahynulo na Českolipsku, nejméně na Semilsku, jak uvádí policejní statistiky.

Na Semilsku ubyly čtyři oběti, na Jablonecku také čtyři, na Českolipsku tři a na Liberecku jedna. Na Českolipsku do 30. září zahynulo při silničních nehodách 12 lidí, na Liberecku pět, na Jablonecku čtyři a na Semilsku zemřel jeden člověk. „Šlo o muže, který přecházel u Turnova dálnici,“ uvedl vedoucí dopravní policie na Semilsku Milan Čermák.

Čermák nechtěl dělat z příznivé statistiky velké závěry, ale nedokázal si vzpomenout, kdy naposledy se na Semilsku zlepšily všechny rozhodující položky ve statistice nehod. V okrese klesl celkový počet havárií, počet mrtvých, těžce a lehce zraněných a počet nehod zaviněných řidiči pod vlivem alkoholu. Méně nehod napočítali policisté v celém kraji.

„Obětí sice ubylo, ale chování řidičů se příliš nezlepšilo. Mezi největší problémy patří nepřiměřená rychlost a předjíždění na plné čáře nebo na nepřehledných úsecích,“ upozornil vedoucí českolipské dopravní policie Staša Zikmund. Na Českolipsku se stala před týdnem nehoda, při níž se osobní vůz renault při předjíždění srazil s autobusem. Ve zdemolovaném autě přišli o život dva spolujezdci.

V Libereckém kraji stoupl letos počet lidí, kteří při haváriích utrpěli těžká zranění. Ve srovnání se stejným obdobím loni ubyly naopak nehody s alkoholem. Policisté a Liberecký kraj provádějí letos velké noční kontroly zaměřené právě proti alkoholu za volantem.

Statistiky ale nevypovídají o bilanci nejzávažnějších nehod přesně. Uvádějí se v nich pouze oběti, které zemřely do 24 hodin po havárii. Například na Semilsku zahynul letos jeden člověk několik dní po nehodě a ve statistikách se neobjevil jako mrtvý, ale jako těžce zraněný.