Středočeští kandidáti ČSSD musí podepsat „závazek věrnosti“

Praha - První třicítka kandidátů středočeské ČSSD do krajských voleb musí podepsat dokument, který má zabránit jejich případnému přeběhlictví ve prospěch ODS. Pokud nebudou hlasovat podle stranického usnesení nebo nebudou hlasování bez vážných důvodů přítomni, hrozí jim pokuta ve výši čtyř milionů korun. Podpis "závazku věrnosti" prosadil volební lídr ČSSD ve Středočeském kraji David Rath. Informuje o tom dnešní Právo. Volby do krajských zastupitelstev proběhnou už příští týden, v pátek 17. a v sobotu 18. října.

„Text tohoto závazku, protože je to závazek vůči sociální demokracii, schválila krajská konference,“ řekl Rath a dodal, že se jedná o know-how z jeho strany. Krajská konference podle něj schválila přijetí „závazku věrnosti“ 85 procenty hlasů. Částka čtyři miliony prý odpovídá nákladům na volební kampaň ČSSD ve Středočeském kraji.

Z kandidátů proti podpisu prý nikdo neprotestoval. „Pokud těm lidem není disciplína vlastní, tak se k tomu musí přistoupit jinými prostředky,“ uvedla starostka Štěchovic Miloslava Vlková, která má na na středočeské kandidátce ČSSD číslo čtyři. Výhrady měl ale například František Kyllar, který sice závazek podepsal, ale neztotožňuje se s ním. Každý zastupitel prý má svůj morální kodex.

A výhrady mají i někteří právníci: „Je to už zmíněná ústavní rovina, zda tento závazek není v rozporu s ústavním požadavkem svobodné tvorby politických rozhodnutí,“ podotýká ústavní právník Aleš Gerloch.

Rathův hlavní protivník v boji o křeslo primátora, středočeský hejtman Petr Bendl (ODS), závazek odsoudil: „Budeš si myslet to co my, a v případě, že ne, přijdeš o svůj vlastní majetek, tak to už tady bylo. A to já doufám a věřím, že nic takového v téhle zemi nemá místo.“

Podle Davida Ratha se jedná o pojistku proti přeběhlíkům. Ve sněmovně frakce opoziční ČSSD už ztratila čtyři své členy - Michala Pohanku, Miloše Melčáka, Petra Wolfa a Evžena Snítilého. Melčák s Pohankou přišli o členství kvůli podpoře koaliční pravicové vlády, Snítilý kvůli tomu, že při prezidentské volbě hlasoval pro Václava Klause. Wolf vystoupil z ČSSD sám a po odchodu obvinil jejího předsedu Jiřího Paroubka, že se ho při volbě prezidenta republiky snažil vydírat. Paroubek to popřel, k Rathově iniciativě se nicméně staví rezervovaně.

V Poslanecké sněmovně a Senátu závazek platit nebude 

Na úrovni Poslanecké sněmovny a Senátu nebude finanční sankcí podložený závazek věrnosti vedení ČSSD po svých zákonodárcích vyžadovat. Předseda ČSSD Jiří Paroubek uvedl, že jeho strana vyzvala ostatní politická uskupení ke společnému vypracování ústavního zákona, který by celý problém „přeběhlictví“ navždy odstranil z české politické scény.

Vydáno pod