Policisté odhalili výrobnu falzifikátů léků a anabolik

Praha - Národní protidrogová centrála (NPC) odhalila v Babicích u Říčan továrnu, ve které se údajně vyráběly falzifikáty léků a anabolických steroidů. Organizovaná skupina složená z jednoho Turka a dvou Čechů vyvážela prý výrobky do Švédska, Španělska, Velké Británie a Německa. Všichni tři muži jsou ve vazbě, jsou podezřelí z organizovaného spolčení. Škoda, kterou způsobili, není zatím vyčíslena.

Na akci s názvem Sword spolupracovaly zhruba 12 měsíců desítky policistů z České republiky i zahraničí. Podařilo se jim zadržet celkem čtyři velké zásilky anabolik. Trojice výrobců je stíhána za organizované zločinné spolčení.

Hlavou gangu byl podle policistů sedmatřicetiletý Turek, který už byl dříve trestán v Německu za nedovolenou výrobu anabolik a za krácení daní. Továrna v Babicích fungovala podle Komorouse jako profesionální velkovýrobna. Složení falzifikátů bylo velmi podobné originálům a měly i původní názvy chráněné zákonem.

Pilulky prý gang vyvážel z ČR tak, že si najímal expediční firmy, které výrobky vozily do zahraničí na základě falešných dokladů. Jedna zásilka anabolik tak například putovala do Británie jako barvivo.

Komorous, který z čela NPC k 1. únoru odchází, akci označil za mimořádný úspěch policie v rámci celé Evropy. Například ve Švédsku se podařilo zadržet 650 000 dávek falzifikátů, což je prý podle švédských policistů nejvyšší počet v historii této skandinávské země.

Ředitel NPC si dnes posteskl, že český trestní zákon zatím neumožňuje postih přímo za výrobu anabolik. Nový zákoník, který předkládá ministerstvo spravedlnosti, ale podle něj s takovým postihem počítá. NPC proto plánuje vytvořit specializované pracoviště zaměřené právě na anabolika.