Klíšťovou encefalitidou se letos nakazilo přes 500 lidí

Praha - Do konce září v Česku onemocnělo klíšťovou encefalitidou 501 lidí, což je o 142 více než za stejnou dobu loni. Podle Milana Daniela ze Státního zdravotního ústavu zřejmě letos nebude překonán rekord z roku 2006, kdy za celý rok onemocnělo 1 029 lidí. Přesto z dlouhodobého hlediska nemocnost roste a hlavně přibývá komplikovaných forem nemoci. Encefalitidě letos podlehl zatím jeden člověk.

Klíšťata se v posledních letech začínají rozšiřovat i ve vyšších polohách. V 80. letech se uvádělo, že žijí nejvýše v 750 metrech nad mořem. Nyní se běžně vyskytují i nad tisíci metry. Posun klíšťat do vyšších nadmořských výšek odborníci spojují se změnami klimatu. Mírnější zimy navíc vedou k přemnožení hrabošů a ostatních hlodavců, kteří jsou hlavním hostitelem viru klíšťové encefalitidy.

V roce 2007 onemocnělo klíšťovou encefalitidou 546 lidí a čtyři lidé zemřeli. Lymeskou boreliózou onemocnělo loni 3 559 lidí. Borelióza je podle lékařů méně závažnou nemocí přenášenou klíšťaty, dá se léčit antibiotiky, ale neexistuje proti ní zatím očkování.

Klíšťovou encefalitidou někteří lidé onemocní, aniž se to dozvědí, někdy úplně chybí typické příznaky. Takový člověk si do budoucna vybuduje přirozenou imunitu. Většinou ale nemoc propukne, a to ve dvou fázích. V první fázi se projevuje jako chřipka, člověk trpí bolestí hlavy a kloubů. V další fázi ale nastupují závratě, zvracení a ostré bolesti hlavy. Nemoc může způsobit trvalé následky v podobě ochrnutí končetin, nesoustředěnosti a chronických bolestí hlavy. Nejhorší důsledky má nemoc u seniorů.

Nejvíce lidí se v Česku tradičně nakazí v jižních Čechách, druhou rizikovou oblastí je Vysočina. Nemocnost je vysoká také v severních Čechách. Na konci léta byl nadprůměrný počet nakažených lidí také na Zlínsku a Opavsku. Přes 90 procent území Česka se považuje za oblasti se zvýšeným výskytem nakažených klíšťat. Zatímco od poloviny 60. let do roku 1992 ročně onemocnělo průměrně 310 lidí, od roku 1993 do roku 2006 to bylo 620 lidí.

Zkumavka s klíšťaty
Zdroj: ČT24