Polívka prohrál u soudu spor o Valašské království

Olomouc - Herec Boleslav Polívka definitivně prohrál svůj dlouholetý spor o autorská práva na fiktivní Valašské království. Vrchní soud v Olomouci dnes potvrdil rozsudek krajského soudu, který Polívkovu žalobu na podnikatele Tomáše Harabiše zamítl. Herec tvrdil, že na království má autorská práva a Harabiš, který založil společnost Valašské království, na jeho popularitě vydělává. Soud to však odmítl.

Hercova žaloba se odvíjí od scénky z roku 1993, kdy byl Polívka pasován na valašského krále. „Pojem valašského krále není však nic, co by již nebylo užíváno dříve, například v pohádkách. Spojení valašský král ochrany pojímat nemůže, nejsou to výmysly autora scénáře,“ podotkla soudkyně.

Podle odvolacího soudu nejde v tomto případě ani o nekalou soutěž. Činnost herce Polívky se totiž podle soudu odvíjí především na poli kulturním, zatímco Harabišovy aktivity se snaží především o rozvoj cestovního ruchu. Oba muži přitom spolu nějakou dobu spolupracovali, později spolupráci ukončili.

Harabiš byl s rozsudkem spokojen: „Doufám, že je to vyřešeno. Pan Polívka totiž rozjel další dva spory a ještě se může odvolat k Nejvyššímu soudu. Jsem ale samozřejmě spokojen, že soud takto rozhodl. Avšak je nešťastné, že celá kauza došla až tak daleko, že se řeší u vrchního soudu a stojí to čas a peníze spousty lidí.“

Polívka se dnes soudu osobně nezúčastnil. Přišli ho však osobně podpořit „Valaši“ i ve valašských oblecích, z nichž někteří třímali v ruce transparenty s nápisy Valaši chcú Polívku.

Spor trval sedm let. V prosinci loňského roku Polívka prohrál u ostravského krajského soudu, který jeho žalobu v celém rozsahu zamítl. V dubnu letošního roku navíc herec ztratil právo na užívání ochranné známky fiktivního Valašského království. Úřad průmyslového vlastnictví totiž s konečnou platností potvrdil, že známka Valašské království, patřící společnosti Farma Bolka Polívky, je neplatná. Jedinou chráněnou značkou je tak známka Valaske Kralovstvje, která patří druhé straně sporu.

Vydáno pod