Plzeň čelí dopravnímu kolapsu

Plzeň - Plzeň teď čelí častým dopravním kolapsům. Svoji zásluhu na tom má několik faktorů. Oprava klíčové silnice a hlavně porouchané zařízení na chod semaforů v uzlovém bodu města. Celotýdenní zácpy ve městě jsou nejhorší vždy v pondělí a v pátek, kdy auta stojí v dlouhých kolonách.

Neúnosně hustou dopravu zavinila oprava Americké třídy. Město nemá objezd ve směru sever jih a všechny klíčové tahy vedou centrem. Porucha řadiče semaforů v Sadech pětatřicátníků, které leží přímo v centru, všechno zkomplikovala. Nereaguje na hustotu provozu, jak by měl a sehnat nový není tak jednoduché. „Dokonce ani výrobce nebyl schopen říct kde je chyba, takže to nejde teď ani nijak opravit,“ vysvětluje primátor Plzně Pavel Rődl (ODS).

Plzeň si půjčila semaforový řadič z Prahy, je to ale málo platné protože není ušitý na míru místnímu provozu. Závada tak bude dál brzdit provoz, dokud ji technici neodstraní a to bude trvat nejméně týden až čtrnáct dní. „Americká zhustila provoz a v kombinaci se selháním řadiče je to katastrofa,“ dodává Rődl.

Podle slov primátora tedy nezbude řidičům nic jiného, než počkat.

Vydáno pod