Dráhy od prosince zvýší ceny jízdného

Praha - České dráhy zvednou od prosince ceny většiny jízdenek. Základní jízdné zdraží o dvě koruny, cestující si budou muset připlatit i za zákaznické jízdné. Místo 600 korun zaplatí za tříletou kartu 990 Kč. O dvě stovky podraží i populární kilometrická banka. Pokud nedojde k nepředvídatelným výkyvům cen energií, měly by ceny být stabilní pro celý příští rok. Vyplývá to ze zprávy drah k tiskové konferenci.

Podle zástupců ČD je zdražení reakcí na inflaci, zejména na rostoucí ceny elektrické energie a nafty. Náměstek generálního ředitele drah pro osobní dopravu Petr Moravec také připomněl lednové zvýšení DPH, které dráhy do loňského tarifu nezapočítaly. Průměrné zdražení na dráze vypočetly dráhy na 7,5 procenta. „Pokud chceme přežít, nemáme jinou možnost. České dráhy určitě nebudou jediným dopravcem, který zdraží,“ uvedl mluvčí ČD Ondřej Kubala.

Obyčejné jízdné zdraží podle Kubaly o dvě koruny na jednu jízdenku bez ohledu na vzdálenost. Kromě nejvyužívanějšího zákaznického tarifu se zvyšuje cena i dalších jízdenek. Síťová jízdenka na celý den, ČD Net, bude stát místo dosavadních 440 Kč nově 450 Kč, denní krajská síťová jízdenka REGIONet vyjde na 150 Kč, tedy o 20 Kč více než dosud. Dražší bude také víkendová jízdenka SONE+ a běžné místenky. Studenti už nebudou mít slevu na jízdné 55 procent, ale pouze 45.

Kubala: Chceme podpořit alternativní prodejní kanály 

Na druhé straně chtějí České dráhy motivovat cestující k nákupu jízdenek na internetu, přes telefon a v nádražních automatech. Při nákupu přes tyto prodejní kanály budou dráhy zákazníkovi připisovat tříprocentní bonus, zároveň ruší stokorunový poplatek při nákupu přes telefon. Bonusy se mohou sčítat. „Chceme podpořit alternativní prodejní kanály, čím míň lidí bude chodit k pokladně, tím menší tam budou fronty a nám se sníží náklady,“ uvedl Kubala.

Naposledy se jízdné zvyšovalo loni v prosinci. K dílčímu zdražení došlo i v polovině letošního roku, kdy podražila kilometrická banka na současných 1800 Kč. Nový jízdní řád a s ním i vyšší tarify začnou platit 14. prosince. Další informace mohou lidé získat na kontaktní lince ČD 80040112113.