Berdych už za další loupeže potrestán nebude

Praha - U Krajského soudu v Praze dnes skončila poslední část procesu s takzvaným gangem Davida Berdycha. V souvislosti s fungováním gangu bylo obžalováno nebo obviněno přes 50 lidí -  převážně z loupeží, krádeží, podílnictví, porušování domovní svobody, zneužívání pravomoci veřejného činitele a padělání. Rozsudek si dnes vyslechlo pět lidí. U Berdycha soud upustil od uložení souhrnného trestu a kvůli účasti na přepadeních z let 1999 až 2001 dále potrestán nebude. Další čtyři obvinění odešli s vysokými tresty. Proti dnešnímu verdiktu se lze odvolat k vrchnímu soudu.

V poslední části procesu popisovala obžaloba více než deset skutků z let 1999 až 2001. Šlo především o loupežná přepadení podnikatelů a kamionů. Ve většině případů se členové gangu podle spisu vydávali za policisty, když používali policejní uniformy a pozměněné policejní průkazy. Některé z obětí podle obžaloby vážně zranili.

Ještě před začátkem dnešního procesu si začal Berdych odpykávat sedmiletý trest z jiné kauzy. V první části procesu pak soud odečetl dobu, kterou strávil ve vězení, a uložil mu trest devět let a devět dní. Berdych tak měl tehdy před sebou přesně 15 let ve vězení, víc dostat nemohl.

Radek Trumpeš a Jan Zelený již v minulosti obdrželi vysoké tresty. V první části procesu dostali 13 a 11 let vězení. Soud ale musel počkat na to, až nabude právní moci předchozí odsuzující rozhodnutí. Nyní jim krajský soud tresty zvýšil - Trumpeš dostal 14 let a Zelený 13 let vězení.

Obžalobě čelil i Tomáš Půta s Marošem Šulejem, kteří do letošního května pobývali v irské vazbě. Za účast na několika loupežích půjde Půta na deset let do vězení, Šulejovi soud uložil šest let vězení. Oba byli v roce 2006 zadrženi v Irsku na základě eurozatykače. Dublinský soud je letos vydal k trestnímu stíhání do Česka.

„Tomáš Půta a Maroš Šulej byli sice v gangu aktivní, ale byli spíše přidržtaškami,“ uvedl redaktor Práva Radim Vaculík. Dodal, že oba měli prodávat a skladovat uloupené zboží, a žádného násilí se údajně nedopustili.

Krajský soud loni v lednu uznal v této části procesu vinnými zejména z účasti na loupežných přepadeních 19 lidí, loni v prosinci pak výši některých trestů upravil odvolací senát.

Případ Berdychova gangu šokoval rozsáhlým napojením podsvětí na několik policistů a elitních detektivů. Za 30 procent z kořisti nechali gang páchat zločiny, a to dokonce v policejních uniformách a s pozměněnými průkazy. Mezi odsouzenými byli i detektivové Josef Opava a Petr Koňařík.