Chomutov chce natáčet a zveřejňovat zákazníky prostitutek

Chomutov - Radní v Chomutově se rozhodli bojovat proti prostituci ve městě. Kromě jiného chtějí na internetu zveřejňovat snímky aut s rozostřenými registračními značkami i tvářemi řidičů, kteří si prostitutku vzali do auta. V nejbližší době se také plánuje instalace kamer do míst, kde lehké ženy postávají. Ještě dál zašli v Dubí na Teplicku, kde radnice vyhlásila válku nevěstincům. Denně před nimi hlídkuje policie.

To s sebou ale může nést právnické problémy, některé okomentoval ve Studiu 6 právník Oldřich Choděra: „Radnice může monitorovat silnici nebo ulici, pokud na to ovšem občany upozorní.“ Se zveřejňováním snímků už je to ale horší, může jít o zásah do jejich osobních práv a prý se může jednat i o poškození jejich jména.

Chomutovská radnice svůj boj s prostitucí koordinuje i s německým Annabergem, většina zákazníků totiž přijíždí z Německa. Radní doufají, že zaváděná opatření zahraniční zákazníky odradí a prostitutky už nebudou mít důvod na ulicích stát.

Zákaz prostituce je neúčinný 

„Chomutov sice již před časem zakázal uliční poskytování sexuálních služeb na celém území města, vymahatelnost práva je ale u prostitutek minimální. Je zřejmé, že legitimování a postihování těchto žen a další restrikce mají téměř nulový účinek,“ tvrdí náměstek primátorky Jan Řehák, který do Annabergu jede. 

Proti prostituci se již řadu měsíců úspěšně daří bojovat třeba radnici v Dubí na Teplicku, které bylo v minulosti ženami postávajícími na ulici proslulé. Po otevření dálnice směrem na Německo v prosinci 2006 Dubím přestala jezdit většina aut, která směřovala k německým hranicím, a prostitutek ubylo. Radnice chtěla nejprve postupovat stejně jako v Chomutově, bála se ale odvety nevěstinců. V Dubí nakonec vydali vyhlášku, která zakazuje nabízení sexuálních služeb. A v boji s nevěstinci zašli ještě dál. Městská policie pravidelně hlídkuje před veřejnými domy a snaží se sexuální turisty odradit. Ti, kteří i tak do nevěstince přijdou, pak čeká vysvětlování.