Odškodnění studentů a dohled nad finančním trhem dnes na vládě

Praha - Vláda se dnes vrátí k diskusi o odškodnění lidí, kterým nedovolil komunistický režim vystudovat. Podle návrhu ministra Cyrila Svobody (KDU-ČSL) by měli dostat odškodnění pouze ti, kterým bylo studium odepřeno v prvních pěti letech po komunistickém převratu roku 1948. V úvahu ale stále připadají i mladší ročníky. Z ekonomických témat je na vládě především návrh věcného záměru zákona o dohledu nad finančním trhem.

Od roku 2006 nad celým finančním trhem vykonává dohled Česká národní banka (ČNB). Současný zákon se ale v jednotlivých sektorech liší a ministerstvo financí (MF), které návrh předkládá, chce tuto právní úpravu sjednotit. MF by také mělo podle úterního prohlášení ministra financí Miroslav Kalouska vládě navrhnout zvýšení garance vkladů v tuzemských bankách ze současných 25.000 eur na 50.000 eur (nyní v přepočtu zhruba 1,236 milionu Kč).

Dohled nad finančním trhem je v současnosti obsažen v řadě právních předpisů, které upravují regulaci finančního trhu. Jde zejména o zákon o ČNB, zákon o dohledu v oblasti kapitálového trhu a o zákony upravující jednotlivé oblasti finančního trhu, jako je například bankovnictví, pojišťovnictví, kolektivní investování a obchodování s cennými papíry.

Kabinet dnes také projedná plán činnosti a rozpočet Správy úložišť radioaktivních odpadů (SÚRAO) pro příští rok spolu s tříletým a dlouhodobým plánem. Dokument dle vyjádření ministerstva průmyslu a obchodu, které jej předkládá, především upřesňuje přípravu hlubinného úložiště radioaktivního odpadu v ČR.

Kabinet posoudí také návrh ministra vnitra Ivana Langera (ODS) na záchranu oborů Filozofické fakulty Univerzity Karlovy potřebných pro tajné služby, jako je třeba arabistika. Ministr chce na obory z rozpočtu resortu po pět let přispívat zhruba deseti miliony korun. Na pořadu jednání vlády je také návrh změny programu podpory českého kulturního dědictví v zahraničí v letech 2006 až 2010.