Na Českolipsku čekají motoristy další komplikace

Nový Bor (Českolipsko) - Na silnicích Českolipska čekají motoristy další komplikace. Až do konce října budou silničáři opravovat příčné trhliny na silnici I/9 u obce Pihel a u Nového Boru a také na silnici I/13 u Cvikova. Práce začínají ve čtvrtek, v opravovaném úseku bude vždy doprava svedena na polovinu vozovky a řízena semafory, uvedl Pavel Slavík z odboru dopravy Krajského úřadu v Liberci.

Na Českolipsku zdaleka nejde o jediná omezení, které na motoristy na hlavních tazích čekají. Až do konce listopadu je podobně semafory řízena doprava i na výjezdu ze Cvikova směrem na Nový Bor, kde se opravuje zhruba dva kilometry dlouhý úsek silnice. „Oprava za zhruba pět milionů korun by měla odstranit nerovnosti a vyjeté koleje, navíc vzniknou dělicí ostrůvky, které zvýší bezpečnost přecházejících chodců,“ řekl náměstek ředitele libereckého Ředitelství silnic a dálnic Jan Stach.

Na hlavním tahu z Liberce na Nový Bor je podobně provoz omezen a řízen semafory také v Rynolticích a u Bílého Kostela na Liberecku, kde se opravují mosty. Komplikace čekají řidiče také na křižovatce silnic I/13 a I/9 u Okrouhlé na Českolipsku, kde se pracuje na přestavbě mimoúrovňové křižovatky. „Všechny práce musí do zimy skončit, nelze ale vyloučit, že některé opravy se budou ještě dokončovat v příštím roce,“ řekl Stach.

Na přelomu října a listopadu by měla na silnici I/9 u Sosnové začít také výstavba přeložky silnice I/9 a velké mimoúrovňové křižovatky. Stavba za více než půl miliardy korun je součástí budoucího obchvatu, který odvede tranzitní dopravu od Nového Boru na Mladou Boleslav a Mělník mimo Českou Lípu. Silnice a křižovatka by měly být do provozu uvedeny v polovině roku 2011. Stavba má přispět k větší plynulosti a bezpečnosti provozu na komunikaci, po které denně projede v průměru 15 000 aut.