Chebsko zasáhlo nejsilnější zemětřesení od roku 2000

Nový Kostel (Chebsko) - Na Chebsko se po delší odmlce opět vrátilo zemětřesení. V noci na dnešek dosáhly otřesy síly 2,5 stupně Richterovy stupnice. Podle předběžného odhadu odborníků nemusí být poslední. Jestli ale seizmická aktivita bude zesilovat, nebo se opět utlumí, je zatím brzy odhadovat. Poslední velké zemětřesení zasáhlo tuto oblast na přelomu let 1985 a 1986. Tehdy šlo o otřesy o síle 4,7 stupně, při kterých už praskaly zdi, padaly komíny a vznikaly další škody.

Otřesy půdy zaznamenaly přístroje na Chebsku už od počátku týdne. „V pondělí měly sílu do dvou stupňů, v noci na dnešek pak šlo o pět otřesů nad dva stupně stupnice,“ dodal Josef Horálek z Geofyzikálního ústavu Akademie věd ČR. Seizmická aktivita na Chebsku má periodický charakter a po asi desetiletém období se stupňuje.

Současná aktivita může být předzvěstí větších otřesů

Nejčastěji jsou ohniska otřesů pod obcí Nový Kostel. „Lidé se mě ráno ptali, jestli šlo o zemětřesení, nebo ne. Projevuje se jako hlasité rány, hučení a pak přijdou otřesy. Ale nebylo to silné a žádné škody nevznikly. Lidé jsou tu na otřesy už tak trochu zvyklí,“ uvedl starosta Nového Kostela Oto Teuber.

Podle Horálka může být současná aktivita i předzvěstí větších otřesů: „Pokud bych měl říct svůj osobní názor, tak ještě poroste.“ I zemětřesení na přelomu let 1985 a 1986 předcházely slabší otřesy už od července a vrchol přišel až v zimě. Charakteristika podloží na Chebsku neumožňuje, aby otřesy dosáhly větší síly než pět stupňů.

Aktuální údaje o zemětřesení na Chebsku lze získat i přímo na webových stránkách geofyzikálního ústavu.