Průtah v Aši je dokončen až po Goethovo náměstí

Aš (Chebsko) - Stavba silničního průtahu Aší na Chebsku, která zahrnuje rekonstrukci Hlavní ulice a přilehlých komunikací, se blíží ke konci. Slavnostně tam dnes skončila čtvrtá etapa, pátá bude hotova do konce měsíce. Průtah městem je dokončen až po Goethovo náměstí, které ještě čekají další úpravy, uvedl mluvčí ašské radnice Milan Vrbata.

„Silnice byla opravena až k náměstí. Od pondělka už se sem zase vrátila doprava,“ popsal Vrbata. Goethovo náměstí se sochou německého básníka se díky rekonstrukci zčásti změnilo, radnice plánuje ještě jeho další úpravy, ale na příští nebo přespříští rok. „Socha se přesune a náměstí dostane jinou podobu,“ naznačil Vrbata.

Projekt rekonstrukce průtahu městem po silnici II/217 navazuje na tři etapy dokončené v letech 2005 až 2007. Tato akce byla schválena v rámci Programu Iniciativy Společenství Interregn III A. Přeshraničním partnerem akce je Silniční stavební úřad v německém Plavně.

„Celkové náklady stavby, kde je investorem krajská správa silnic, mají být asi 35,1 milionu korun, z čehož příspěvek města Aš činí zhruba 4,7 milionu korun. Jako vlastní investici zajišťuje město úpravy chodníků, zelených ploch, veřejného osvětlení a ostatních inženýrských sítí nebo parkové a vegetační úpravy,“ informovala mluvčí karlovarského krajského úřadu Jana Pavlíková.

Kvůli stavebním pracím byl v příslušných ulicích úplně uzavřen silniční provoz, což je pro Aš, kde zima a sníh přicházejí brzy, vždy komplikací. Průtahem totiž projíždí doprava nejen k hraničnímu přechodu do německého Selbu, ale po vstupu Česka do schengenského prostoru i z přechodu v Hranicích.