Předseda i místopředseda nezávislých policejních odborů rezignují na své funkce

Praha - Předseda nezávislých policejních odborů (NOS) Milan Štěpánek oznámil, že na konci listopadu rezignuje na svou funkci. Rozhodl se tak poté, co se v minulých týdnech vedení odborů nedokázalo shodnout na postupu při vyjednávání o zvýšení platů. Štěpánek nesouhlasil s demonstrací hasičských a policejních odborářů minulý týden, na které bezpečnostní složky požadovaly zvýšení platů. Štěpánek u policie zůstává a bude i členem odborů. Spolu se Štěpánkem odejde z vedení také místopředseda svazu Petr Tomek.

„Mám určitou hranici, toto považuji za maximum nejenom dosáhnutých výsledků, ale i za hranici mého jednání,“ řekl ČT Štěpánek. S proběhlou demonstrací záchranných složek osobně nesouhlasil a už dříve se objevily informace, že pokud odbory nepřijmou nabídku policejního prezidenta Oldřicha Martinů, je připraven na svou funkci rezignovat. Místopředseda NOS Daniel Bláha minulý týden uvedl, že Štěpánka nikdo k odstoupení nevyzýval a NOS ho zatím odvolat nechce.

Policistů je teď kolem 43 tisíc, NOS sdružuje 3 tisíce z nich.

Počátkem minulého týdne se Štěpánek snažil ostatní odboráře přesvědčit, aby přijali vyjednanou nabídku policejního prezidenta Oldřicha Martinů a aby se chystané demonstrace nezúčastnili. „Podle mého názoru jsme vyjednáváním s policejním vedením dosáhli maxima, demonstrace byla nadbytečným závěrečným krokem. Nemohli jsme jí už získat nic navíc,“ vysvětlil Štěpánek.

Jiná část vedení NOS se ale přesto rozhodla společně s Unií bezpečnostních složek (UBS) a s Odborovým svazem hasičů demonstrovat. Akci, na které se podle odhadů pořadatelů sešly zhruba 2 000 lidí, označil premiér Mirek Topolánek za neadekvátní protest, a ministerstvo vnitra uvedlo, že k nespokojenosti svých zaměstnanců nevidí důvod.

Policejní odboráři od ministerstva požadovali záruku vytvoření nové tarifní tabulky pro rok 2010, čtyřprocentní navýšení platů a chtěli také v budoucnu jednat o růstu platů civilních zaměstnanců. Martinů podle Štěpánka původně na čtyřprocentní navýšení platů přistoupil s tím, že 1,5 procenta obdrží plošně všichni policisté a zbývající 2,5 procenta bude určeno na motivační složky služebního příjmu. Výbor NOS chtěl ale několik dílčích požadavků projednat narychlo s ministrem vnitra Ivanem Langrem, který se však s odboráři nesešel. NOS se potom připojil k demonstraci.

Štěpánek popřel také spekulace, že za svou neúčast na demonstraci dostal zaplaceno od policejního vedení nebo že byl vydírán. Podle něj rovněž není pravda, že odbory opouští kvůli nabídce lepšího místa.

Demonstrace hasičů a policistů
Zdroj: ČT24