Vakcinologická společnost doporučuje očkování proti chřipce

Praha - Se zimou každoročně přichází do České republiky chřipka a lidé musí počítat s tím, že ulehnou s teplotou do postele. Česká vakcinologická společnost se však na případnou epidemii připravuje a doporučuje, abychom se nechali předem očkovat. Chřipka totiž skolí v tomto období pravidelně každého desátého Čecha. Říjen a listopad jsou pro očkování nejvhodnější období.

Epidemie virů chřipky přichází většinou po Novém roce, teď nastává nejvhodnější období, během kterého bychom se měli nechat očkovat. „V průměru v České republice trvá epidemie 6 týdnů a během nich onemocní alespoň 10 procent populace. To jsou opravdu velké počty nemocných,“ vysvětluje Martina Havlíčková z Národní referenční laboratoře pro chřipku.

„Ve srovnání s Evropou jsme v oblasti chřipky na posledních místech. Máme problém s hepatitidou A, nicméně to je onemocnění, které nás nezahubí. U chřipky máme ročně kolem 2 tisíc případů, kdy pacienti zemřou. Zvykli jsme si, že to, co je povinné, je důležité, a co se jen doporučuje, důležité není,“ soudí Roman Prymula, předseda České vakcinologické společnosti.

Rok od roku přitom stoupá riziko pandemie

Ve 20. století se objevila již třikrát, v letech 1918, 1957 a 1968. Podle Havlíčkové se již dá výskyt pandemie znovu očekávat. Není vyloučeno, že pandemie vzejde z viru H5N1, který se ve světě objevuje už několik let. Stejně tak se ale může objevit zcela nový vir.