Prahou letos naposledy projede legendární Orient-Express

Praha - Legendární vlak Orient-Express naposledy v letošním roce zavítá do České republiky. Luxusní souprava přijede z Benátek, v Praze se zdrží dva dny a dál bude pokračovat do Paříže. Navzdory tradici nepřijede na hlavní nádraží, které prochází rekonstrukcí, ale jen na pražský Smíchov.

Po železničních kolejích se prohání luxus s názvem Orient-Express. Z Prahy do Paříže lze dojet lůžkovým vozem zhruba za čtyřicet tisíc korun. Sedmidenní cesta z francouzské metropole do Istanbulu se může vyšplhat až na čtvrt milionu.

V Česku bude souprava kopírovat trasu brněnských pendolin, k vidění tak bude třeba v Brně, Pardubicích nebo Kolíně. Do Prahy dorazí krátce před půl pátou. Sedmnáct vagonů potáhne běžná lokomotiva Českých drah, nepřekročí rychlost 100 km/h. Na cestující Orient-Expressu čekají 3 jídelní vozy s vybranou francouzskou kuchyní nebo barový vagon s pianistou.

Luxusní vlak vyjel na koleje poprvé v roce 1883. Tehdy jeho trasa vedla z Paříže do rumunského Giurgiu. Od roku 1921, kdy poprvé dojel až do Istanbulu, se vžil název Orient-Express. Do Prahy poprvé zavítal v roce 1994.

Vydáno pod