Audit na ministerstvu obrany prováděla podezřelá firma bez prověrky

Praha - Slovenská firma Centire, která prováděla audit na ministerstvu obrany, neprošla bezpečnostní prověrkou a má nestandardního vlastníka. Společnost prováděla audit tři a půl měsíce, pak ho ministerstvo předčasně ukončilo. Firma za práci dostala téměř sedm milionů korun. Do slovenského obchodního registru byla navíc zapsána 9 dní před vydáním inzerátu o veřejné zakázce na audit ministerstva. S informací přišly Lidové noviny.

Podivné je i to, že se společnost před podepsáním smlouvy pětkrát přejmenovala. I když se firma vlastněná anglickou společností se sídlem v Londýně musela na ministerstvu setkat přinejmenším s informacemi v režimu utajení „vyhrazené“, neměla vůbec žádný stupeň prověření.

Mluvčí rezortu Andrej Čírtek to však nepovažuje za problém, podle něj by byl požadavek na prověrku diskriminační. Prověrku přitom musí mít i zaměstnanec, který uklízí na ministerstvu obrany společné prostory, natožpak firma, která provádí audit. Opozice soudí, že by měla ministryně Vlasta Parkanova za takto promrhané peníze a potenciální vyzrazení citlivých informací neprověřené společnosti odstoupit.