Policie dopadla šestici mužů podezřelých z přepadení banky, tři jsou vojáci

Chomutov - Policisté dopadli šest mužů, kteří jsou podezřelí, že loni 14. prosince zorganizovali přepadení chomutovské pobočky Raiffeisenbank. Pachatele tehdy pronásledovaly policejní hlídky, při přestřelce byli tři policisté zraněni. Ze šesti obviněných jsou tři vojáci v činné službě a jeden je bývalý příslušník armády. Vojáci byli postaveni mimo službu. Všichni jsou obviněni z trestného činu loupeže a tři z nich ještě z dalších trestných činů, například pokusu o vraždu a braní rukojmích.

Lupiči si tehdy z banky odnesli stovky tisíc korun. Z Chomutova odjeli směrem na Křimov na hraniční přechod s Německem. Policie je pronásledovala, zloději hodili před policejní vozy dýmovnici a hřeby a stříleli na ně. Dodávku pak v lese odstavili a zapálili. Při útěku vzali rukojmí, zaměstnance banky. V lese ho pustili, nic se mu nestalo. Po lupičích tehdy bezúspěšně pátrali psovodi i vrtulník.

Vojáci působili v několika zahraničních misích 

Podezřelé muže policisté zadrželi ve středu. Je jim od 31 do 44 let a pocházejí z Prahy, východních Čech a jižní Moravy. Do armády nastoupili v letech 1995, 1996 a 1999 a všichni spadají pod pardubickou 14. brigádu logistické podpory. V minulosti navíc působili v zahraničních misích české armády. Jeden se účastnil tehdejší mise SFOR v Bosně a Hercegovině dokonce třikrát. Druhý z vojáků působil v misi SFOR a také, stejně jako poslední z trojice, v české jednotce KFOR v někdejší jihosrbské provincii Kosovo.

Na vyšetřování případu se podílelo asi 200 lidí, především kriminalistů z ústecké policejní správy, příslušníků vojenské policie a policistů z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu. Policisté také provedli devět domovních prohlídek a pět prohlídek jiných prostor. Státnímu zástupci doporučili, aby podal návrh na vzetí obviněných do vazby. Vojáci budou na návrh náčelníka generálního štábu Vlastimila Picka zbaveni hodnosti. Důsledkem je okamžitý odchod z armády bez nároku na jakékoliv výsluhy.