Ve Znojmě začala elektrifikace železniční tratě

Znojmo - Ve Znojmě dnes začala elektrifikace železniční tratě Znojmo - Šatov. Je součástí mezinárodní trasy Znojmo - Retz - Vídeň a její elektrifikace umožní spojení Znojma s Vídní elektrickými vlaky. Dosud museli lidé jezdit motorovým vlakem do Šatova a tam přesednout na elektrický vlak jedoucí do Rakouska, informoval Leoš Verner ze společnosti Skanska, která je jedním ze zhotovitelů stavby. Práce na trati skončí na podzim příštího roku a vyjdou na 1,2 miliardy korun.

Součástí modernizace tratě Znojmo - Šatov je také výměna nejvyššího železničního mostu v kraji, který na okraji Znojma překlenuje řeku Dyji. Více než 200 metrů dlouhou konstrukci začali tento týden dělníci vysunovat z mostních pilířů. Na konci listopadu se začne nasouvat most nový, což potrvá až do dubna příštího roku.

Práce na trati začaly už v červnu. Dělníci vytrhali koleje od Znojma až do příhraničního Šatova a připravili uchycení pro sloupy s elektrickou trakcí. Ta umožní přímé spojení Znojma s Vídní bez nutnosti přesedání, což zvýší komfort cestujících a zkrátí dobu přepravy. Celková délka elektrizovaných kolejí přesáhne 12 kilometrů. Investorem stavby je Správa železniční dopravní cesty.