Za zmizení dokumentů ke Krejčířově kauze tresty nepadly

Brno - Brněnský krajský soud zprostil obžaloby Nikolu Moučkovou a jejího přítele Tomáše Zárubu, kteří měli ukrást kufřík se spisy ke kauze Radovana Krejčíře. Oběma obžalovaným za krádež hrozily až dva roky vězení. Z vyšetřování sice vyplývá, že s kufříkem s důležitými dokumenty manipulovali, dvojice ale tvrdí, že jej našla. Podle soudu není žádný důkaz, že kufřík ukradli, případ proto postoupil přestupkové komisi, která může dvojici uložit pokutu do 5000 korun. Státní zástupce se ale odvolal, kauzu tak bude řešit i Krajský soud v Brně.

O dokumenty přišel loni v květnu tehdejší šéf odboru závažné hospodářské kriminality Milan Horváth. Za ztrátu už byl potrestán: přišel o post šéfa a dostal v kárném řízení srážky ze mzdy. Státní zástupky Renáta Vesecká navíc proti němu podala kárnou žalobu: „Záleží na výsledku šetření policie, protože já nechci předjímat, jaké všechny okolnosti mohla tato krádež materiálů mít,“ dodala Vesecká.

Po dnešním jednání už je jasné, že se okolnosti zmizení dokumentů zřejmě nepodaří objasnit. Na jedné straně je tvrzení Horvátha. Ten uvádí, že kufřík nechal na necelou půlhodinu ve svém řádně zamčeném autě Škoda Octavia v brněnské Jaselské ulici, kde bydlí. Moučková se Zárubou však tvrdí, že je to nesmysl. Hájí se tím, že kufřík s dokumenty našli stát vedle auta. Vůz by prý ani nebyli schopni odemknout.

Jasno do případu nevnesl ani znalec Aleš Vémola. Na voze sice nenašel stopy po násilném vniknutí, připustil, ale že se lze rychle dostat dovnitř i bez zanechání jakýchkoli stop.

Klíčovým podle soudkyně je, že žádný důkaz Moučkovou se Zárubou s krádeže neusvědčuje. Nemohou být potrestáni ani za zatajení věci. Je to sice trestný čin, ale ten lze použít pouze v případě, že je zatajen nález
skutečně hodnotného předmětu.