OVM: V Jihomoravském kraji je hlavním volebním tématem zdravotnictví

Brno - Hlavními body předposledních speciálních Otázek Václava Moravce (OVM) bylo zdravotnictví a doprava. Krajští lídři vedli spor zejména o osud brněnské úrazové nemocnice, a to i přesto, že nepatří pod kraj, ale je majetkem ministerstva. Diskutující se střetli i v názorech na možné zavedení přímé volby hejtmanů. Speciálních OVM se zúčastnili čtyři zástupci parlamentních stran - za ČSSD Michal Hašek, za občanské demokraty Milan Venclík, KDU-ČSL zastupoval Stanislav Juránek, za KSČM Vojtěch Adam a za zelené Kateřina Dubská. Jako host na telemostu vstoupil do debaty i lídr kandidátky Nezávislých Zdeněk Juračka. Již tradičně přispěli svými otázkami i obyvatelé kraje.

Přímá volba hejtmanů

Přímou volbu hejtmanů podporují čtyři z pěti parlamentních stran, ČSSD, KDU-ČSL, KSČM a zelení. Strany většinou argumentují větším mandátem a zvýšením přímé demokracie pro občany. ODS, která je proti, vidí problém zejména v kompetencích a odvolatelnosti takto zvolených hejtmanů. „Není potřeba vymýšlet vymyšlené. V řadě spolkových zemí Německa je uplatňována přímá volba starostů a hejtmanů. Například starosta má jiné volební období než volené zastupitelstvo a volí si vlastní radu odborníků. Samozřejmě i odvolatelnost je zde vyřešena. Další volby by zaručily větší vliv občanů na politiku,“ oponovala zástupkyně Strany zelených Kateřina Dubská.

Otázky Václava Moravce (zdroj: ČT24)


Strany spojují přímou volbu hejtmana s přímou volbou prezidenta a starostů, podporují tzv. „systém od shora dolů“, tedy nejprve od zavedení přímé prezidentské volby, přímé volby hejtmanů až k přímým volbám starostů. V příštím volebním období se strany chystají pro takový způsob volby připravit legislativní podmínky. „Přímá volba prezidenta nebo starostů není za čtyři roky reálná, v následujícím volebním období je potřeba připravit legislativu a přímá volba pak může následovat,“ řekl lídr kandidátky KSČM Vojtěch Adam.

Úrazová nemocnice a síť krajských nemocnic

Největší diskuze se vedla o náhradu za zrušenou Úrazovou nemocnici v Brně, a to i přesto, že nepatří pod kraj, ale je majetkem ministerstva zdravotnictví. „Sociální demokracie bojuje za zachování úrazovky formou konkrétního zákona v poslanecké sněmovně. Chceme, aby nemocnice byla převedena na město Brno,“ řekl kandidát ČSSD Michal Hašek. Podle současného zástupce hejtmana Jihomoravského kraje Milana Venclíka (ODS) ovšem není převedení nemocnice na Brno řešením. Vznikla by podle něj druhá městská nemocnice a traumacentrum, které je součástí integrovaného záchranného systému, by bylo podle něj převedeno do nemocnice v Bohunicích.

Již před časem se hejtman Juránek vyjádřil, že je třeba vytvořit síť krajských nemocnic, které budou poskytovat komplexní péči. Doposud jsou v první fázi stanoveny tři hlavní nemocnice v Břeclavi, Vyškově a Znojmě, Bakešova nemocnice v Brně je věnována na onkologický program. Nemocnice v kraji v současné době pracují jako příspěvkové organizace. „Nejlepším způsobem pro fungování osmi krajských nemocnic by byla nezisková společnost. Žádnou z nemocnic nechceme privatizovat ani dávat do pronájmu,“ dodal Hašek.

Rychlostní silnice R52 na Vídeň

Podle průzkumů považují obyvatelé jižní Moravy vedle zdravotnictví za zásadní problém dopravu a podle valné části dotázaných se zhoršil stav silnic. Vedení Jihomoravského kraje se shodlo na tom, že plánování dvou rychlostních silnic - R52 na Vídeň a R43 na Svitavy - probíhalo velmi pomalu. Hejtman Juránek to ale nepovažuje za chybu současného vedení. „Zvolili jsme cestu shody s místními zastupitelstvími, kde větší rychlost být nemůže, protože územní plán lze zodpovědně schvalovat nejméně dva roky,“ oponoval hejtman. „Dohoda o silnici na Vídeň by měla být podepsána v nejbližších dnech,“ dodal.

„Nechápu argument, že silnice R52 na Mikulov je podmínkou pro rozvoj kraje. Jsou jiné silnice, které by bylo nutné velmi rychle řešit, jako například silnice Pohořelice - Znojmo,“ tvrdí Dubská. „Je třeba se také bavit o silnici R43 na Svitavy, aby se Brno nestalo špuntem dopravy,“ ukončil debatu Michal Hašek.

Krajské volby a první kolo senátních voleb se konají 17. a 18. října 2008, druhé kolo senátních voleb se uskuteční o týden později - 24. a 25. října 2008. Příští týden uvede Česká televize poslední vydání Otázek Václava Moravce Speciál z Prahy, které se bude vysílat z televizního studia bez diváků.