Policie navrhla obžalovat muže podezřelého ze zneužití 28 chlapců

Praha - Pětatřicetiletý muž z Prahy, který podle policie nutil k pohlavnímu styku 28 chlapců, stane pravděpodobně před soudem. Muž si údajně oběti vyhledával na internetu a požadoval od nich choulostivé fotografie, kterými je pak vydíral. Policie ho navrhla obžalovat z pohlavního zneužívání, vydírání, ohrožování výchovy, svádění k pohlavnímu styku a jednoho znásilnění. V případě odsouzení mu hrozí až deset let vězení. Policie se o případu dozvěděla prostřednictvím informátorů z řad pražských sociálních pracovnic a zaměstnanců dětských domovů.

„Případ jsme s návrhem na podání obžaloby odeslali státnímu zastupitelství,“ potvrdila komisařka pražské policie Alena Kolářová. Kriminalisté muže, který se vydával za špičkového osobního strážce nebo sponzora dětských domovů, zadrželi a obvinili v listopadu loňského roku a uvalili na něj vazbu.

Muž podle policie nezletilé chlapce vyhledával na serveru lidé.cz, kde si zjišťoval, odkud pocházejí nebo jaké jsou jejich zájmy. Chlapcům sliboval peníze nebo splnění jiných přání, za to od nich chtěl jejich nahé fotografie, kterými je pak vydíral a nutil k pohlavnímu styku. Hrozil jim vystavením fotografií v místě, kde hoši bydlí. Někteří se ale nenechali zastrašit a styk odmítli.

Údajný pachatel pracoval jako vrátný průmyslového objektu. Podle Kolářové si vybíral děti ze sociálně slabších rodin. Policie mu nejprve přičítala až 35 nezletilých obětí.